کامپوزیت دندان چیست؟

کامپوزیت دندان چیست؟
تأیید شده توسط تیم دندانپزشکی میخک
این مطلب توسط تیم دندانپزشکی میخک تایید شده است.
برای مشاوره آنلاین سایر خدمات دندانپزشکی کافی است کلیک کنید!
مشاوره دندانپزشکی رایگان

فهرست مطالب

کامپوزیت دندان چیست؟ کامپوزیت درواقع ماده‌ای است که از آن برای زیبایی و ترمیم دندان‌های آسیب‌دیده، نامرتب یا زرد استفاده می‌شود. در این مطلب، نگاهی دقیق‌تر به این ماده و فرایند کامپوزیت کردن دندان‌ها که بسیار پرطرفدار است، می‌اندازیم و با نکات پیرامون آن بیشتر آشنا می‌شویم. همچنین، خواهیم دید که «کامپوزیت چگونه انجام میشود؟» و چگونه می‌توانیم ماندگاری آن را بیشتر کنیم.

کامپوزیت دندان چیست؟

کامپوزیت دندان به موادی گفته می‌شود که برای پر کردن دندان‌ها به‌کار می‌رود و شکلی خمیری دارد؛ اما امروزه برای زیبا کردن دندان‌ها نیز از آن استفاده می‌کنند. پزشک مواد کامپوزیتی را که شکلی خمیری دارند، به‌صورت لایه‌ای نازک روی دندان می‌گذارد و به آن فرم می‌دهد. سپس، از دستگاه‌های خاص کمک می‌گیرد تا این ترکیب سر جای خود محکم و سفت شود.

کامپوزیت دندان در واقع خمیری برای زیبایی دندان است

تاریخچه کامپوزیت دندان

در این بخش می‌خواهیم ببینیم که تاریخچه کامپوزیت دندان چیست؟ و این مواد و روش‌های استفاده از آن چه زمانی روی کار آمدند. در سال 1928 بود که فردی به نام «چارلز پینکوس» روی دندان یکی از بازیگران سینما، لایه نازکی از ونیرهای پرسلین را قرار داد و با این کار توانست ظاهر او را کمی تغییر دهد. سپس در سال 1937، ونیرهای اکریلیک را به‌صورت موقتی روی دندان‌ها گذاشت و از همان جا بود که ایده استفاده از کامپوزیت ونیر روی کار آمد.

این مواد تا سال 1959 هم برای بهبود و برقراری پیوند با مینای دندان و به‌طور موقتی استفاده می‌شدند؛ اما پس از آن در سال 1982، دو فرد دیگر به نام‌های «کالامیا» و «سیمونسن»، ایده قرار دادن مواد کامپوزیت به‌صورت دائمی به ذهن‌شان خطور کرد و آن را برای ترمیم دائمی دندان‌ها به‌کار بردند.

پس از آن هم در سال 1983، کامپوزیت به‌عنوان روش اصلاح طرح لبخند و زیبایی مورد استفاده قرار گرفت. در حال حاضر نیز مراکز دندانپزشکی زیبایی زیادی برای پوشاندن نقص‌های دندان از این مواد کمک می‌گیرند.

کامپوزیت دندان برای چه افرادی مناسب است؟

درمان کامپوزیت دندان برای افرادی مناسب است که دندان‌هایشان تیره و لکه‌دار شده یا دارای فاصله‌های کم و شکستگی است. این روش، دندان‌ها را سفید می‌کند و نقص‌های جزئی را از بین می‌برد. البته، ناگفته نماند که این روش به هیچ وجه نمی‌تواند جایگزین خوبی برای ارتودنسی باشد و در اصلاح کجی دندان‌ها کاربردی ندارد.

برای انجام کامپوزیت، سلامت دندان‌ها و لثه‌ها نیز ضروری است. برای مثال، گاهی قبل از قرار دادن کامپوزیت باید ارتودنسی انجام شود. برای اطمینان از مناسب بودن این روش برای دندان‌های خود، مشورت با دندانپزشک زیبایی لازم و ضروری است.

برای استفاده از طرح دندانپزشکی اقساطی میخک کلیک کنید!
دندانپزشکی اقساطی

کامپوزیت دندان چقد عمر می‌کند؟ عوامل موثر بر طول عمر کامپوزیت دندان چیست؟

طول عمر کامپوزیت دندان با توجه به عوامل مختلف متغیر است؛ اما در حالت کلی بین 5 تا 10 سال ماندگاری دارد. عوامل مختلفی روی این بازه زمانی تاثیر می‌گذارند که در بین آن‌ها می‌توانیم به نحوه نصب و آماده‌سازی، مراقبت‌های بهداشتی صورت‌گرفته مثل مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و… اشاره کنیم. به‌علاوه یک سری عوامل هم هستند که روی افزایش طول عمر این روکش‌ها تاثیر می‌گذارند که در اینجا به آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

  • مصرف زیاد چای، قهوه، الکل و سیگار باعث تغییر رنگ و کاهش دوام کامپوزیت می‌شود.
  • دندان ‌قروچه می‌تواند ترک‌خوردگی و شکستگی کامپوزیت را به دنبال داشته باشد.
  • پرهیز از مصرف مواد غذایی رنگی در روزهای اول کامپوزیت، طول عمر آن را بیشتر می‌کند.
  • اجتناب از جویدن مواد سفت باعث افزاشی ماندگاری کامپوزیت می‌شود.
  • مراجعه منظم به دندانپزشک برای بررسی و ترمیم کامپوزیت‌ها به افزایش طول عمر آن کمک خواهد کرد.

 چه افرادی نباید کامپوزیت دندان انجام بدهند؟

با اینکه قیمت کامپوزیت دندان بالاست، همچنان افراد زیادی مشتاق‌ هستند که به هر طریقی از این روش برای زیباسازی لبخند خود استفاده کنند. اما نکته مهم اینجاست که در برخی موارد، دندانپزشکان به هیچ وجه انجام این کار را توصیه نمی‌کنند. درحقیقت، کامپوزیت در شرایط خاصی می‌تواند مشکلات جدی به همراه داشته باشد. اگر شما هم از افراد زیر هستید، بهتر است از انجام کامپوزیت خودداری کنید:

  • کسانی که دچار بیماری‌های لثه، پوسیدگی شدید یا عفونت‌های دهانی هستند، ابتدا باید این مشکلات را درمان کنند.
  • کامپوزیت نیاز به مراقبت‌های منظم دارد. عدم رعایت بهداشت باعث تغییر رنگ و پوسیدگی می‌شود. بنابراین، اگر اهل رسیدگی به دندان‌هایتان نیستید، فکر گذاشتن کامپوزیت را از سر خود بیرون کنید.
  • در مواردی که دندان‌ها به شدت ضعیف یا ترک‌خورده باشند، کامپوزیت راهکار مناسبی نیست.
  • عاداتی مثل جویدن اجسام سخت، گاز گرفتن سر مداد یا شکستن پسته با دندان می‌تواند به کامپوزیت آسیب بزند. بنابراین، اگر با این مشکلات دست و پنجه نرم می‌کنید، به هیچ وجه به سراغ کامپوزیت کردن نروید.
  • کسانی که دندان‌هایشان استحکام لازم را ندارد، ممکن است نتوانند کامپوزیت را حفظ کنند.
  • دندان قروچه و فشار مداوم دندان‌ها به یکدیگر باعث شکستگی کامپوزیت می‌شود. بنابراین، درصورتی‌که با این مشکلات روبه‌رو هستید، کامپوزیت کردن را فراموش کنید.

 

برای انجام کامپوزیت ابتدا باید مشکلات دهان و دندان را حل کرد.

مراحل  کامپوزیت دندان چیست؟

کامپوزیت دندان چگونه انجام میشود؟ مراحل کامپوزیت دندان معمولا توسط پزشک باتجربه انجام می‌گیرد و باید به ترتیب و با ابزارهای خاص باشد. در اولین مرحله، پزشک مشاوره اولیه‌ و معاینه‌های لازم را انجام می‌دهد.

مرحله بعدی، انتخاب رنگ مناسب است. پزشک طیف گسترده‌ای از روکش‌های ساخته‌شده با مواد کامپوزیت را به فرد نشان می‌دهد و سپس با مشورت نهایی با خود مراجعه‌کننده، رنگ دلخواه انتخاب خواهد شد. مرحله بعدی پاکسازی دندان‌ها و انجام پروسه جرم‌گیری برای نصب محکم‌تر کامپوزیت‌هاست. البته، در صورت وجود پوسیدگی در دندان باید این مورد برطرف شود.

مرحله بعدی مربوط به دریل کردن دندان است. با این کار مینای دندان و لایه زیرین با یکدیگر هماهنگ می‌شوند و سطح دندان، برای چسباندن مواد کامپوزیت آماده خواهد شد. بعد از آن، دندان به ژل اسیدی آغشته و درنهایت شسته می‌شود.

درنهایت، پزشک مواد کامپوزیت را روی دندان می‌گذارد و فرم‌دهی به آن را انجام می‌دهد. این مرحله بسیار مهم است و نقش مهمی در طرح لبخند نهایی شما خواهد داشت. پس از آن هم با نور لیزر در طول موج خاص، این مواد سفت می‌شوند و محکم روی دندان قرار می‌گیرند. در آخرین مرحله نیز پزشک پالیش کامپوزیت را برای صاف و براق شدن آن انجام خواهد داد.

برای انجام کامپوزیت دندان نیاز به راهنمایی دارید؟ شما می‌توانید از طریق ارتباط مستقیم با دندانپزشکان میخک پاسخ همه سئوالات خود را دریافت کنید!
مشاوره دندانپزشکی آنلاین

مزیت کامپوزیت دندان نسبت به لمینت دندان چیست؟

مزیت کامپوزیت دندان چیست؟ کامپوزیت دندان نسبت به لمینت چند مزیت مهم دارد. اول اینکه هزینه آن کمتر است و حتی در برخی مواقع با مراجعه به مجتمع‌های دندنپزشکی با ارائه خدمات کامپوزیت اقساطی نیز می‌توانید هزینه آن را بپردازید. برای نصب کامپوزیت، تراش کمتری روی دندان انجام می‌شود یا حتی در برخی موارد اصلا نیازی به تراشیدن نیست؛ درحالی‌که لمینت نیاز به برداشتن بخشی از مینای دندان دارد که تغییر دائمی محسوب می‌شود.

در صورت شکستگی یا آسیب، کامپوزیت را می‌توان به ‌راحتی در همان جلسه ترمیم کرد؛ اما لمینت دندان در صورت خرابی نیاز به تعویض کامل دارد. از نظر طول عمر هم کامپوزیت‌ها دارای ماندگاری کمتری هستند و این موضوع را هم باید در بین نکاتی قرار دهیم که قبل از انتخاب بین این دو روش اصلاح و ترمیم بهتر است بدانید.

سخن آخر

در این مطلب سعی کردیم توضیحات کاملی در مورد کامپوزیت دندان برای شما ارائه کنیم. شما با خواندن این مطلب پاسخ مناسبی درباره سوال کامپوزیت دندان چیست، پیدا می‌کنید. اگر قصد انجام کامپوزیت دندان را دارید کافی است با مشاوران میخک در ارتباط باشید.

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای: 0

اولین نفری باشید که به این مقاله رای میدهید.

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای: 0

اولین نفری باشید که به این مقاله رای میدهید.

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها