اگر قصد انجام پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان را دارید، باید آگاهیهای لازم را درباره این فرایند بهدست آورید. درواقع، این کار برای کسانی انجام میشود که تراکم یا حجم استخوان فک آنها برای انجام ایمپلنت کم است. در این مطلب با شرایط انجام این جراحی، مراحل آن، قیمت انجام این کار، مزایا و معایب و هر آنچه که درباره این روش درمانی وجود دارد، آشنا خواهید شد.
پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان چیست؟
پیوند استخوان دندان بسیار رایج است و دندانپزشکان و متخصصان بسیار زیادی این روش را بهطور معمول انجام میدهند.
براساس اطلاعات درجشده در مقاله Cleveland Clinic، هر ساله حدود 2.2میلیون پیوند استخوان در سطح جهانی انجام میشود که واقعا عدد بزرگی است.
پیوند استخوان فک برای ایمپلنت روشی است که باعث میشود عرض و ارتفاع استخوان بیشتر شود و درنتیجه، ایمپلنت راحتتر انجام گیرد. برای انجام این کار معمولا دندانپزشک، پودر استخوان، کلاژن و پروتئین را در فضاهای خالی تزریق میکند و درنهایت، پس از اطمینان از ضخامت استخوان دندان مورد نظر، پروسه کاشت و ایمپلنت انجام خواهد شد.
چرا انجام پیوند استخوان برای ایمپلنت ضروری است؟
با اینکه هزینه پیوند استخوان برای ایمپلنت کمی بالاست، اما انجام آن برای برخی افراد ضرورت دارد. فرض کنید که دندانپزشکی میخواهد یک دندان را روی استخوان فک بیمار ایمپلنت کند، اما با مشکلاتی مثل کمبود تراکم یا حجم کم استخوان فک روبهرو میشود. بنابراین، باید حتما فضایی را برای نصب دندان ایجاد کند. به همین دلیل، انجام پیوند استخوان در ایمپلنت کاملا ضروری است.
پیوند استخوان در ایمپلنت برای چه افرادی ضروری است؟
پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان در کسانی که از بیماری لثه، سرطان فک، نواقص مادرزادی، ضربه شدید، کیست یا گرانولوم و بزرگ بودن حفرههای سینوسی رنج میبرند و با تحلیل استخوان روبهرو هستند، لازم و ضروری است. در این شرایط، انجام پیوند استخوان باعث تقویت فک و افزایش احتمال موفقیت ایمپلنت تا حدود ۹۰درصد میشود.
چطور پیوند استخوان برای ایمپلنت انجام میشود؟
اولین مرحله برای پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان، بررسی فک و لثه توسط پزشک است. او با گرفتن عکس cbct که با استفاده از دستگاههای پیشرفته و اشعه ایکس انجام میشود، تصاویر سهبعدی را به ثبت میرساند و درنهایت، میزان تراکم استخوانی را بررسی میکند. دندانپزشک میتواند با این تصویر، فضایی را که برای کاشت ایمپلنت در اختیار دارد، بررسی کند و میزان ارتفاع، تراکم و بهطور کلی ساختمان آناتومیک دهان فرد را بسنجد.
مزایای انجام پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان
پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان با مزایای زیادی همراه است. انجام این عمل باعث افزایش تراکم و استحکام استخوان فک میشود و همانطور که در بالا هم گفتیم، درصد موفقیت ایمپلنت را بالاتر خواهد برد. از جمله مزایای دیگر انجام پیوند استخوان میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- ثابت شدن ایمپلنت در جای خود
- افزایش طول تاج دندان و درنتیجه زیباتر شدن لبخند
- کمک به بازسازی طرح لبخند و برطرف کردن آثار تحلیل لثه
- برطرف کردن دائمی کاهش تراکم استخوان
- ایجاد ظاهر طبیعی در دندانهای مصنوعی کاشتهشده
انواع استخوان برای پیوند استخوان دندان چیست؟
پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان با استفاده از استخوانهای متفاوتی انجام میشود. درواقع، دندانپزشک با انجام تصویربرداری و معاینه، نوع این استخوان را مشخص خواهد کرد. در اینجا با انواع این استخوانها و روش استفاده از آنها آشنا خواهیم شد:
- استخوان اتوژنوس: این استخوانها از جاهای مختلف بدن خود فرد گرفته میشوند. برای مثال، ممکن است که این استخوانها از قسمتهایی مثل پشت فک یا چانه و البته در مواقع خیلی حاد و ضروری حتی از لگن فرد برداشته شوند.
- استخوان آلوژنیک: رایجترین سبک پیوند استخوان، آلوژنیکها هستند که در آن استخوان برداشتهشده بهصورت اهدایی از بدن فرد دیگر یا جسدهایی که بدنشان را اهدا کردهاند، گرفته میشود.
- استخوان زِنوگِرَفت: این استخوان از حیواناتی مثل اسب یا گاو گرفته میشود و پس از استریل شدن و انجام کارهای مربوطه، درنهایت برای پیوند استخوان دندان مورد استفاده قرار میگیرد.
- استخوان آلوپلاست: از ویژگیهای جالب آلوپلاستها، شباهت زیاد آنها به استخوان انسان است. به این ترتیب، زمانی که به استخوان دندان پیوند بخورند، باعث میشوند که استخوان طبیعی جدید هم تولید شود.
روشهای مختلف جراحی پیوند استخوان برای ایمپلنت چیست؟
برای انجام پیوند استخوان ایمپلنت، دندانپزشک برای انجام مراحل ایمپلنت دندان، فرد را معاینه میکند. سپس، روش مناسب و اختصاصی را برای او در نظر میگیرد و پروسه درمانی را آغاز میکند. دو روش وجود دارند که ممکن است دندانپزشک یکی از آنها را برای این فرایند انتخاب کند. در اینجا با این دو فرایند بیشتر آشنا میشویم:
- لیفت سینوس اولین روشی است که برای انجام این کار مورد استفاده قرار میگیرد. برای انجام این فرایند، غشای کف سینوس، بالا برده میشود تا فضای بیشتری برای قرار دادن استخوان جدید بهوجود آید. این روش مخصوص فک بالاست.
- پیوند برنشانده هم نوع دوم این روش است که در آن بافت پیوندی بهطور مستقیم روی استخوان فک قرار میگیرد. پس از انجام این کار، قطعه استخوانی کمکم به استخوان اصلی جوش میخورد و فضای کافی برای ایمپلنت ایجاد خواهد شد. این روش روی هر دو فک قابل اجراست.
معایب انجام پیوند استخوان برای ایمپلنت
اگرچه پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان مزایای زیادی دارد، اما نمیتوانیم از معایب آن هم چشمپوشی کنیم. برای مثال، در برخی افراد شاهد ورم صورت بعد از پیوند استخوان خواهیم بود. التهاب، خونریزی و عفونت شدید هم از مواردی هستند که میتوانیم آنها را از معایب انجام پیوند استخوان بدانیم.
پرسش دیگری که برخی افراد به دنبال پاسخ آن هستند، این است که آیا پیوند استخوان برای ایمپلنت درد دارد؟ بهطور حتم التهاب، درد، خونریزی و عفونت از پیامدهای این کار هستند که با انجام روشهای درمانی مناسب و مصرف داروهای مخصوص، میتوان آنها را بهطور کامل برطرف کرد. درنهایت، گاهی ممکن است که استخوان پیوندشده به خوبی با استخوان فک خود فرد جوش نخورد و پزشک مجبور شود که تمام مراحل پیوند را از ابتدا انجام دهد.
عوارض جانبی و خطرات جراحی پیوند استخوان دندان
پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان میتواند عوارضی هم به دنبال داشته باشد و حتی گاهی ممکن است که هنگام انجام جراحی، آسیبهایی به فرد وارد شود. برای مثال، آسیب دیدن غشای اشنایدرین حین انجام لیفت سینوس در دسته خطراتی است که عفونت سینوس را به دنبال خواهد داشت. از سوی دیگر، بیحسی حاد، خونریزی بینی و لثه، شکست پیوند استخوان و… هم در گروهی از افراد دیده میشوند. البته، اگر پروسه پیوند توسط فردی ماهر انجام گیرد، این مشکلات مشاهده نخواهند شد.
آیا پیوند استخوان برای ایمپلنت درد دارد؟
موضوع مهم درباره پیوند استخوان دردی است که احتمال دارد فرد پس از پیوند با آن روبهرو شود. البته، این دردها با مسکن قابلدرمان هستند؛ اما ممکن است برخی افراد نتوانند آن را تحمل کنند. ناگفته نماند که طی پروسه پیوند استخوان، به دلیل آمپولهای بیحسی، هیچ دردی را حس نخواهید کرد.
آیا ورم صورت بعد از پیوند استخوان طبیعی است؟
ورم بعد از پیوند استخوان دندان کاملا طبیعی است. در روزهای ابتدایی پس از پیوند، این ورم بیشتر خواهد بود و پس از مدتی، میزان آن کم میشود. اگر ورم صورت برای مدت زمان طولانیتری باقی بماند، باید حتما برای بررسی به دندانپزشک مراجعه کنید.
مراقبتهای لازم بعد از پیوند استخوان چیست؟
اگر به پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان نیاز داشته باشید، هزینه ایمپلنت دندان کمی بالاتر است؛ بنابراین، توصیه میشود که مراقبتهای لازم را انجام دهید تا مجبور به پرداخت هزینههای اضافیتر نشوید. در اینجا بخشی از کارهایی را که باید برای مراقبت در نظر بگیرید، با هم بررسی خواهیم کرد:
- تا مدتی نباید محل پیوند را مسواک بزنید.
- حتما آنتیبیوتیکهایی را که پزشک برایتان تجویز کرده است، مصرف کنید.
- در صورت نیاز میتوانید از مسکنهایی مانند استامینوفن برای کاهش التهاب کمک بگیرید.
- به هیچ وجه نباید نوشیدنی را با نی بنوشید.
- تنفس شدید از بینی و عطسه در روزهای بعد از پیوند ممنوع است.
- مصرف سیگار و الکل را در روزهای ابتدایی کمتر کنید.
هزینه پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان چقدر است؟
قیمت پودر استخوان برای ایمپلنت و بهطور کلی هزینه این فرایند به عوامل متعددی بستگی دارد. دندانپزشک پس از انجام مشاورههای لازم و بررسی شرایط فرد، اطلاعات دقیقی را درباره روش انجام کار و هزینههای مربوطه ارائه میدهد و سپس، مراحل درمان را آغاز خواهد کرد. در جدول زیر میتوانید بخشی از هزینههای مربوط به انواع روشهای پیوند استخوان در کلینیک دندانپزشکی میخک را مشاهده کنید:
انواع پیوند استخوان برای ایمپلنت | قیمت (تومان) |
---|---|
جراحی ریج اسپلیت ridge split | 6,000,000 |
جراحی گرفت استخوانBone Graf | 7,500,000 |
پودر استخوان هر واحد | 3,000,000 |
جراحی پیوند استخوان GBR هر واحد | 5,000,000 |
نتیجهگیری
در این مطلب به نکات مختلف درباره پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان اشاره کردیم. اگر شما دندان خود را از دست دادهاید و نیاز به انجام این روش درمانی دارید، میتوانید از خدمات ایمپلنت اقساطی میخک استفاده کنید. به اینترتیب، این امکان را خواهید داشت که بدون نگرانی بابت قیمت، لبخندی زیبا را برای خود بسازید.