پالپ دندان بافت همبندی است که داخلی ترین قسمت دندان را تشکیل میدهد و وظیفه مراقبت از عاج دندان را به عهده دارد. با ایجاد پوسیدگی دندانی، پوشش خارجی اطراف پالپ از بین میرود و حفرههایی به وجود میآید که پالپ را به سرما و گرما حساس میکند و آن را در معرض میکروارگانیسمها قرار میدهد. در این مطلب میخواهیم اطلاعات کامل و دقیقی درباره پالپ دندان و ساختار آن در اختیار شما قرار دهیم. تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
پالپ دندان چیست؟
پالپ (pulp) داخلیترین لایه دندان است که از اعصاب، رگهای خونی، بافتهای همبند و سلولهای تخصصی تشکیل شده و وظیفه تامین مواد مغذی برای دندانها را به عهده دارد. به عبارت دیگر پالپ مسئول زنده نگه داشتن دندان است. بهتر است بدانید عاج و مینای دندان که لایههای بیرونی دندان هستند از پالپ محافظت میکنند.
اگر بهداشت دهان و دندان را رعایت نکنید و دندان دچار پوسیدگی شود یا اینکه ضربهای به آن وارد شود، پالپ در معرض خطر قرار میگیرد و باید از درمانهای دندانپزشکی استفاده کنید.
ساختار پالپ از بیرون به درون شامل قسمتهای زیر است:
- ناحیه ادنتوبلاستی
- ناحیه بدون سلول
- ناحیه پرسلول
- ناحیه مرکزی
بالا رفتن سن باعث ایجاد تغییراتی در پالپ میشود و توانایی آن را برای مقابله با آسیب و ترمیم خود کاهش میدهد. در واقع وقتی پالپ با عاج معدنی احاطه میشود، ممکن است التهاب باعث تورم شود و پالپ را فشرده کند. این شرایط باعث ایجاد درد شدید میشود و در نهایت پالپ در دندان را از بین میبرد.
عملکرد پالپ دندان چیست؟
درمان کانال ریشه برای برداشتن پالپ است. بعد از این اقدام هم دندان همچنان به کار خود ادامه میدهد و بافتهای اطراف از آن حمایت میکنند. اصلیترین عملکرد pulp شناسایی و مقابله با میکروبهای مهاجم است. حتی پالپ یا مغز دندان میتواند تغییرات دما و فشار را هم تشخیص دهد و موجب ایجاد ناراحتی شود تا شما خیلی زود متوجه شوید که دندان در معرض آسیب است.
سایر عملکردهای پالپ شامل موارد زیر است:
-
تشکیل عاج
یکی دیگر از عملکردهای عاج، تشکیل عاج یا همان لایه میانی دندان است. عاج از مینای دندان و از پالپ محافظت میکند.
-
تولید مواد مغذی
برای اینکه با عملکرد پالپ آشنا شوید باید بدانید پروتئینهایی مانند آلبومین و فیبرینوژن توسط پالپ ساخته میشوند تا عاج را سالم نگه دارند.
-
تامین رطوبت
در نهایت لازم است بدانید رگهای خونی پالپ موجب مرطوب نگه داشتن دندان میشوند، احتمال شکنندگی آن را کاهش میدهند و موجب استقامت و سالم ماندن دندانها میشود.
اختلالات رایجی که بر پالپ دندان تاثیر میگذارد شامل چه مواردی است؟
از جمله مشکلاتی که ممکن است پالپ دندان را تحت تاثیر قرار دهد عبارت است از:
-
پالپیت
پالپیت التهاب پالپ دندان است و زمانی ایجاد میشود که میکروارگانیسمها از عاج دندان عبور کنند و به پالپ دندان برسند. علامت پالپیت ناراحتی و درد است و ممکن است برگشتپذیر یا غیرقابل برگشت باشد. وقتی التهاب خفیف باشد، به اصطلاح برگشتپذیر است و بهراحتی درمان میشود. اما ممکن است پالپیت برگشت ناپذیر باشد و موجب نکروز یا مرگ پالپ شود.
-
نکروز پالپ
نکروز همان مرگ پالپ است و هنگامی ایجاد میشود که دیگر احساس درد دندان یا ناراحتی نداشته باشید. در صورتی که به بهداشت دهان و دندان توجه نکنید، نکروز پالپ باعث آبسه دندان میشود و ممکن است عفونت آن به قسمتهای دیگر بدن سرایت کند.
-
کلسیفیکاسیون پالپ دندان
در برخی از بیماران به دلیل پیری یا ضربه در قسمت پالپ، کلسیفیکاسیون ایجاد میشود. حتی ممکن است بیماریهای قلبی، بیماریهای کلیوی، دیسپلازی عاج هم منجر به پالپ دندان شود. در صورتی که دندان کلسیفیه شود و عفونت کند شاید لازم باشد برای بهبود آن درمان ریشه انجام دهید.
سخن آخر
پالپ یا مغز دندان یک بافت دهانی است که از عروق، عناصر لنفاوی و عصبی تشکیل شده و موجب محافظت از دندان در برابر عفونت میشود. همچنین موجب ایجاد عملکرد حسی میشود و اختلاف دما و فشار را احساس میکند. ایجاد پوسیدگی و آسیب به مینای دندان هم در از بین رفتن پالپ تاثیرگذار است. در این مطلب سعی کردیم راهنمای دقیقی درباره پالپ دندان در اختیار شما قرار دهیم.
شبکه دندانپزشکی میخک با استفاده از بهترین دندانپزشکان بالاترین کیفیت را در زمینه عصب کشی دندان ارائه میکند. از طرفی از طریق پرداخت اقساطی میتوانید به راحتی هزینه درمان دندانهای خود را بپردازید.
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای: 0
اولین نفری باشید که به این مقاله رای میدهید.