پودر استخوان برای جراحیهای فک، صورت و دندانپزشکی استفاده میشود. این پودر را اغلب از منابع انسانی یا حیوانی تهیه میکنند و همانند یک داربست، برای رشد سلولهای استخوانی جدید بهکار میبرند. در این مطلب میخواهیم بهطور کامل با پودر استخوان آشنا شویم و ببینیم چه کاربردهایی در دندانپزشکی دارد.
پودر استخوان چیست؟
قبل از شروع مطلب بهتر است به این پرسش پاسخ دهیم که پودر استخوان دندان چیست؟ این ماده از استخوان انسان یا حیواناتی مثل اسب، گاو و گراز تهیه میشود و برای جراحیهای ترمیمی یا ایمپلنت دندان بهکار میرود.
پودر استخوان از مواد مختلفی مانند پروتئینها، مواد معدنی و دیگر ترکیبات تشکیل شده است. مواد معدنی مهم در این ماده شامل کلسیم، فسفر و منیزیم، پروتئینهای اصلی آن شامل کلاژن، اوستئوبلاست و اوستئوکلاست و دیگر ترکیبات آن هم گلوکوزآمین، کندرویتین و ویتامینها هستند.
کاربرد پودر استخوان در ایمپلنت دندان
در دندانپزشکی ترمیمی، پودر استخوان کاربردهای بسیار زیادی دارد و در شرایط مختلف به حفظ و بازسازی ساختارهای استخوانی دهان کمک میکند. در ادامه، مهمترین موارد استفاده از پودر استخوان را بهصورت خلاصه و دستهبندیشده نام میبریم:
- اولین کاربرد پودر استخوان، برای پر کردن فضاهای خالی بین سینوس و فک بالاست. به اینترتیب، بستری مناسب برای کاشت ایمپلنت فراهم خواهد شد. این مشکل مربوط به زمانی است که ایمپلنت باید در نزدیکی سینوس کاشته شود.
- اگر در فردی به دلیل بیماریهای پریودنتال، لثه تحلیل رفته باشد، پودر استخوان برای بازسازی نواحی آسیبدیده بهکار میرود.
- در مواردی که ریج دندانی فرو رفته است و غذا در آن گیر میکند، از پودر استخوان برای بازسازی ظاهر طبیعی لثه و پیشگیری از مشکلات بعدی استفاده خواهد شد.
- پودر استخوان به حفظ شکل و ارتفاع ریج هم کمک میکند و مانع تحلیل آن پس از کشیدن دندان یا در طول درمانهای ایمپلنت میشود.
- اگر عرض استخوان فک برای کاشت ایمپلنت کافی نباشد، از پودر استخوان برای پر کردن نواحی خالی و ایجاد ضخامت کافی استفاده میشود.
- پودر استخوان در درمانهای زیبایی یا هنگام استفاده از پروتز هم بهکار میرود تا به حفظ ساختار فک کمک کند و ظاهر طبیعی و تقارن چهره حفظ شود.
مزایای استفاده از پودر استخوان در ایمپلنت دندان
مزایای استفاده از پودر استخوان چیست؟ پودر استخوان در دندانپزشکی، مزایای بسیار زیادی دارد. برای مثال، میتواند باعث تسریع ترمیم استخوانها شود. بهعلاوه، افزایش استحکام و پایداری ناحیه آسیبدیده و کاهش احتمال شکستگی را به دنبال خواهد داشت. جراحی پودر استخوان دندان کمک میکند تا نیاز به برداشتن و پیوند استخوان از دیگر نواحی بدن کمتر شود و فرد دیگر با عوارض ناشی از جراحی روبهرو نباشد.
انواع پودر استخوان برای ایمپلنت دندان
دندانپزشک معمولا برای انجام جراحی ایمپلنت با پودر استخوان، با توجه به بیمار و شرایطی که دارد، یک نوع اختصاصی از این متریال را انتخاب میکند. در اینجا سه نوع اصلی این دسته از مواد دندانپزشکی را به شما معرفی کردهایم که داشتن اطلاعات درباره آنها خالی از لطف نیست:
- پودر استخوان انسانی (Allograft)را از افراد دیگری میگیرند. درواقع یک گیرنده و یک دهنده در این میان وجود دارند و تمام پروسه مربوطه، در محیطی سالم و تمیز انجام خواهد شد. البته، قبل از دریافت پودر استخوان آلوگرافت باید سلامت کامل بدن فرد دهنده چک شود و تایید سلامت او انجام گیرد. موضوع مهم درباره این مدل پودر استخوان، امکان پس زدن بدن فرد گیرنده است؛ اما با ارائه راهکارهایی مثل مصرف داروهای کاهش پاسخ، احتمال بروز عوارض در این روش به حداقل میرسد.
- پودر استخوان حیوانی (Xenograft)از استخوان حیوانات بهدست میآید. نکته مهم درباره استفاده از این پودر، درصد موفقیت بالاتری است که نسبت به دیگر نمونههای موجود در بازار دارد. اغلب زنوگرافتها از گاو، خوک، اسب و… گرفته میشوند و هم بهصورت بلاک و هم پودری در بازار موجود هستند.
- پودر استخوان مصنوعی (Alloplast)یکی از انواع این محصولات است که با استفاده از ترکیباتی مثل کلسیم فسفات، هیدروکسی آپاتیت یا پلیمرهای مصنوعی ساخته میشود. نمونههای آلوپلاست بهصورت بلاک یا پودر در بازار به فروش میرسند.
فرایند استفاده از پودر استخوان در جراحی ایمپلنت
در این بخش میخواهیم ببینیم که مراحل استفاده از پودر استخوان چیست؟ قبل از شروع جراحی پیوند استخوان، عکسبرداری با اشعه ایکس برای بررسی مقدار استخوان از دسترفته انجام میگیرد. برای شروع جراحی نیز ابتدا بیحسی موضعی تزریق میشود. سپس، برشی روی لثه بهوجود میآورند و بافت آن را کنار میزنند تا استخوان فک کاملا دیده شود.
پس از ضدعفونیکردن ناحیه مورد نظر نیز مواد پیوند استخوان به داخل فضاهای خالی تزریق میشود و با یک غشا پوشانده خواهد شد. درنهایت نیز محل برش بخیه میخورد و کار تزریق پودر به پایان میرسد.
نکات و ملاحظات قبل و بعد از بهکار بردن پودر استخوان
مراقبتهای بعد از پودر استخوان در ایمپلنت دندان، برای موفقیت درمان بسیار اهمیت دارد. این مراقبتها باعث تسریع بهبودی و جلوگیری از عفونت و مشکلات احتمالی خواهند شد. از جمله این عوامل میتوانیم به رعایت بهداشت دهان، کنترل تورم و درد و پیروی از دستورالعملهای دندانپزشک اشاره کنیم که باعث جوش خوردن بهتر پودر استخوان با استخوان فک میشود.
در صورت عدم رعایت این مراقبتها ممکن است روند بهبودی کُند پیش برود و ایمپلنت درست در جای خود قرار نگیرد. بهعلاوه، استفاده از داروهای تجویزشده توسط پزشک، فشار نیاوردن و آسیب نزدن به ناحیه درمان و مراجعه منظم به مراکز درمانی برای بررسی وضعیت فک و جلوگیری از عفونت یا التهاب نیز لازم و ضروری است. ناگفته نماند که در صورت استفاده از پودر استخوان باید تا مدتی، تغذیه مناسب و فعالیتهای فیزیکی ملایم داشته باشید.
هزینه تزریق پودر استخوان برای ایمپلنت
هزینه ایمپلنت دندان زمانی که با هزینه تزریق پودر استخوان همراه باشد، قطعا بیشتر خواهد بود. بنابراین، دانستن قیمت این ماده و پروسه انجام آن مهم است. در حالت کلی، هزینه انجام این فرایند به عواملی مثل روش پیوند، کیفیت و نوع پودر استخوان، شرایط بالینی بیمار، میزان تجربه و مهارت دندانپزشک و همچنین موقعیت جغرافیایی کلینیک بستگی دارد. برای اطلاع دقیق از هزینه بهتر است پیش از شروع درمان با دندانپزشک مشورت کنید و برآورد کامل قیمت را انجام دهید. همچنین، اگر بابت هزینه مربوط به استفاده از پودر استخوان نگرانی دارید، میتوانید دندانپزشکی قسطی را برای انجام این روش درمانی انتخاب کنید.
نتیجهگیری و اهمیت انتخاب پودر استخوان مناسب
در این مطلب متوجه شدیم که پودر استخوان چیست و نکات مختلف استفاده از آن را بررسی کردیم. همانطور که خواندید، انتخاب پودر استخوان مناسب، نقش مهمی در موفقیت درمان ایمپلنت دندان دارد و این کار باید حتما زیر نظر شخصی انجام شود که از تجربه کافی برخوردار است. دندانپزشکی میخک با بهرهگیری از جدیدترین مواد و تکنولوژی، بهترین نوع پودر استخوان را برای هر بیمار انتخاب میکند و پروسه درمان را به شکل کاملا بهداشتی و ایمن انجام میدهد. در این مرکز، تعرفه دندانپزشکی ۱۴۰۴ شفاف و منصفانه ارائه شده است تا بیماران درمان خود را با اطمینان و آگاهی آغاز کنند.