تلخی دهان از مشکلات رایجی است که به دلایل گوناگون ایجاد میشود و بسیاری از افراد در طول زندگی خود آن را تجربه کردهاند. این مشکل گاهی موقتی است و به سرعت برطرف میشود؛ اما در برخی مواقع هم برای مدت زمان طولانی ادامه پیدا میکند و فرد را آزار میدهد. به همین دلیل، توجه به این موضوع و شناسایی روشهای موثر برای درمان آن اهمیت زیادی دارد. در این مطلب میخواهیم به بررسی دلایل این عارضه بپردازیم و به راهکارهای برطرف کردن آن اشاره کنیم.
تلخی دهان چیست؟
تلخی دهان ممکن است پس از بیدار شدن از خواب اتفاق بیفتد یا حتی گاهی در طول روز با فرد همراه شود. عوامل مختلفی باعث بروز این مشکل میشوند که باید آنها را مورد بررسی قرار دهید و درمانهایی مثل جرم گیری دندان، ترمیم پوسیدگیها و… را برای حل آن در نظر بگیرید.
بر اساس گزارشهای مختلف، طعم تلخ در دهان اغلب به دلیل بهداشت ضعیف دهان، مصرف مولتیویتامینها، بارداری، خشکی دهان و… ایجاد میشود. اما گاهی وجود مشکلاتی مثل سوزش سر دل، درد معده یا تورم زبان در کنار این تلخی، ممکن است نشانه بیماری جدیتری باشد.www.tuasaude.come
علائم همراه با تلخی دهان (تلخ شدن دهان نشانه چیست)
تلخی دهان ممکن است با علائمی مانند خشکی دهان، بوی بد، سوزش زبان، خونریزی لثه، گرفتگی بینی، کاهش حس بویایی، تغییر در حس چشایی (مانند طعم فلزی)، ترشح زیاد بزاق، التهاب لوزهها و علائم شبیه آنفولانزا همراه باشد. اما گاهی هم علائم مهمتری مانند گیجی، تغییر هوشیاری، مشکل در بلع یا تنفس، لکنت زبان، فلج یا ورم ناگهانی در ناحیه دهان، لب یا زبان را میبینیم که نیازمند مراجعه ارژانسی به پزشک هستند.
علت تلخی دهان چیست؟
دهان تلخ نشانه چیست؟ دهان تلخ میتواند نشانهای از مشکلات مختلف در بدن باشد که شناسایی علت آن برای درمان موثر اهمیت دارد. بسیاری از افراد در پی یافتن دلیل این وضعیت هستند. در ادامه به رایجترین علل تلخی دهان اشاره میکنیم:
مشکلات رایج دهان و دندان
علت تلخی دهان در شب یا حتی در طول روز میتواند عدم رعایت بهداشت دهان و دندان باشد. به اغلب افراد توصیه میشود که روزانه دوبار مسواک بزنند و حتما از دهانشویه هم استفاده کنند. در صورت عدم رعایت این نکات، پلاک و باکتریها در دهان تجمع مییابند و منجر به تلخی دهان خواهند شد.
بیماریهای لثه: ژنژیویت و پریودنتیت چگونه طعم دهان را تغییر میدهند؟
عفونت لثه و بیماریهای دیگر (مثل التهاب یا پریودنتیت) هم از دلایل تلخی دهان هستند. این مشکلات باعث عفونت و التهاب در بافت دهان میشوند و به جز تلخی، بوی بد، خونریزی لثه و… را هم به همراه خواهند داشت.
عفونتهای دندانی و دهانی: آبسه، برفک دهان (کاندیدیازیس)
علت تلخی دهان میتواند مشکلاتی مثل برفک (کاندیدیازیس دهانی) باشد. این عارضه به دلیل رشد بیش از حد قارچ کاندیدا آلبیکنس است که در نتیجه آن، ضایعات سفیدی روی زبان و مخاط دهان ایجاد میشوند. همچنین، سندرم سوزش دهان نیز ممکن است این مشکل را ایجاد کند.
خشکی دهان (زروستومیا): وقتی بزاق کم میشود
تلخی دهان ممکن است به دلیل خشکی دهان هم رخ دهد. درواقع، کاهش بزاق باعث رشد باکتریها و باقی ماندن ذرات غذا در دهان میشود و این موضوع، تلخی دهان را به دنبال خواهد داشت. یک سری از عوامل دیگر مثل مصرف برخی داروها، افزایش سن، گرفتگی بینی، آسیب عصبی، مصرف دخانیات، دیابت و بیماریهای خودایمنی را هم میتوانیم علت خشکی دهان و تلخی آن بدانیم.
سایر عوامل تاثیرگذار بر تلخی دهان
یک سری از عوامل دیگر هم هستند که میتوانیم آنها را در لیست دلایل تلخی دهان قرار دهیم. در ادامه به این موارد اشاره خواهیم کرد:
- برخی داروها اثرات خود را روی خشکی دهان میگذارند و منجر به تلخی دهان میشوند. معمولا با قطع این داروها، مشکل تلخی دهان برطرف خواهد شد.
- یکی از دلایل شایع تلخی دهان، بیماریهای گوارشی بهویژه رفلاکس معده است. در این حالت، اسید و صفرا به سمت مری و دهان برمیگردد و موجب احساس سوزش، گلودرد و طعم تلخ در دهان میشود.
- بارداری هم از دیگر عواملی است که میتواند تلخی دهان را ایجاد کند. در این دوران تغییرات هورمونی اتفاق میافتد و دیسگوزیا و تلخی دهان ایجاد خواهد شد. در دوران یائسگی هم به دلیل تغییرات هورمونی ممکن است این اتفاق رخ دهد.
- سبک زندگی هم نقش مهمی در تلخی دهان دارد. سیگار کشیدن از عوامل اصلی این مشکل است و میتواند طعم تلخ را از چند دقیقه تا چند ساعت در دهان ایجاد کند. رعایت رژیم غذایی سالم، پرهیز از غذاهای تند و چرب و نوشیدن آب کافی نیز در کاهش این طعم ناخوشایند موثر هستند.
- عفونتهای سینوسی و مشکلات تنفسی مانند سینوزیت مزمن یا آلرژیهای شدید هم ممکن است باعث تلخی دهان شوند. ترشح پشتحلقی و ورود مخاط آلوده به دهان، این طعم ناخوشایند را ایجاد میکند.
چه داروهایی باعث ایجاد تلخی دهان می شود؟

برخی داروها مانند آنتیبیوتیکها، داروهای قلبی و روانپزشکی میتوانند باعث ایجاد طعم تلخ در دهان شوند. برای مثال، داروهایی مانند لیتیوم، تتراسایکلین و آلوپورینول از جمله این موارد هستند. همچنین، مصرف مولتیویتامینها و مکملهای حاوی فلزاتی مانند روی، مس، کروم، آهن و کلسیم هم ممکن است حس تلخی را در دهان ایجاد کنند.
چه زمانی تلخی دهان یک زنگ خطر است؟
علت تلخی دهان در بیشتر موارد پیچیده نیست و با روشهای خانگی به راحتی قابلحل است؛ اما در صورت ماندگاری بالاتر، شدت بیشتر و همراه بودن با علائم دیگر، ممکن است نشاندهنده مشکلات کبدی یا گوارشی هم باشد. در چنین شرایطی، مراجعه سریع به پزشک ضروری است تا علت اصلی شناسایی و درمان مناسب آغاز شود. بیتوجهی به این موضوع میتواند سلامت فرد را تهدید کند.
درمان تلخی دهان
برای درمان تلخی دهان روشهای مختلفی وجود دارند و هرکسی باید بر اساس دلیل اصلی ایجادکننده این مشکل، راهکار و درمان مناسب را انتخاب کند. در ادامه به این روشهای درمانی خواهیم پرداخت:
درمانهای تخصصی دندانپزشکی برای تلخی دندان
درمانهای تخصصی دندانپزشکی میتوانند نقش زیادی در کاهش تلخی دهان داشته باشند. اگر تلخی دهان ناشی از عفونت لثه، پوسیدگی دندان یا تجمع باکتریها باشد، کارهایی مثل جرمگیری، ترمیم یا عصبکشی دندان و درمان بیماریهای لثه انجام خواهند شد. این پروسه درمانی علاوه بر برطرف کردن موضوع اصلی، خطرات آبسه دندان و التهاب لثه را هم کمتر خواهد کرد.
توصیههایی برای مدیریت خشکی دهان
همانطور که در بالا هم گفتیم، علت تلخی دهان ممکن است خشکی دهان باشد. راهکارهایی برای جلوگیری از این عارضه وجود دارند که در اینجا به آنها اشاره کردهایم:
- مصرف روزانه آب کافی یا غذاهای آبکی
- استفاده از بخور
- تحریک غدد بزاقی با جویدن آدامس بدون قند یا مکیدن آبنبات
- مصرف سبزیجاتی مثل هویج و کرفس
- نوشیدن شربت لیمو و عسل
- نوشیدن چای زنجبیل
- استفاده از دهانشویههای بدون الکل
- پرهیز از دخانیات
چه زمانی باید نگران تلخی دهان باشیم و به دندانپزشک مراجعه کنیم؟
تلخی دهان خطرناک است؛ البته اگر بهصورت مداوم و طولانیمدت باشد. در این صورت باید حتما به دنبال دلیل اصلی ایجاد شدن آن بگردید؛ زیرا ممکن است به دلیل مشکلاتی مثل اختلالات گوارشی، عفونتهای دهانی یا بیماریهای سیستمیک بهوجود آمده باشد. در چنین مواقعی توصیه میشود که با مراجعه به دندانپزشکی قسطی، بدون نگرانی بابت هزینهها، پروسه درمان را آغاز کنید.
نتیجهگیری: تلخی دهان را جدی بگیرید…
در این مطلب درباره علت خشکی دهان و تلخی آن صحبت کردیم و فهمیدیم که تلخی دهان نشانه چیست؟ اگر شما هم مدتهاست که با این مشکل روبهرو هستید، بهتر است فکری برای درمان آن بکنید. تعرفه دندانپزشکی ۱۴۰۴ میخک بسیار مناسب است و این موضوع کمک میکند تا هرکسی بتواند اقدامات لازم را برای پیشگیری و درمان بیماریهای دهان و دندان خود انجام دهد.