در فرآیند ارتودنسی، کش ارتودنسی در کنار دیگر تجهیزات و ابزارها از جمله قطعات مهم است. اردتونسی با هدف مرتب کردن دندانهای شلوغ و نامنظم و ناهنجاریهای فکی انجام میشود که در این پروسه از قطعات ویژهای در قسمتهایی از دندان استفاده خواهد شد. کش ارتودنسی چیست، کاربرد، مزایا و معایب و… از جمله مواردی است که در این مقاله به آنها خواهیم پرداخت پس تا ادامه ما را همراهی کنید.
کش ارتودنسی چیست؟
ارتودنتیست در جهت تسریع پروسه فرمدهی دندانها، اغلب از ابزارهای متنوع استفاده خواهد کرد. کش ارتودنسی را میتوانیم به عنوان ابزاری بسیار کاربردی و مهم در فرآیند ارتودنسی ثابت معرفی کنیم. این قطعههای الاستیک که با نامهای دیگر باند و الاستیک شناخته میشوند در کنار سیم متصلکننده و بریسها قرار گرفته و با اعمال فشار مضاعف، در روند مرتب کردن دندانها و تسریع مراحل درمان نقش مهمی دارند.
ضرورت استفاده از کش ارتودنسی چیست؟
این کشها به عنوان یکی از تجهیزات ارتودنسی هستند که به فرد کمک خواهد کرد تا در مدتزمان کوتاهتری، نتیجه دلخواه از ارتودنسی دندانهایش داشته باشد. در همین جهت، هنگامی که ناهنجاریهایی در فکها و نامرتبی در دندانها وجود دارد میتوان از کش ارتودنسی استفاده نمود.
وجود فاصله در بین دندانها، قرار نگرفتن فک پایین و بالا روی هم، جلو یا عقب رفتگی یکی از فکها و… از جمله مواردی است که در هنگام ارتودنسی ثابت، نیاز به کش ارتودنسی هم وجود دارد.
انواع کش ارتودنسی کدام است؟
کشهای ارتودنسی که از جنس مواد لاتکسی بوده و خاصیت الاستیک بالایی دارند اغلب از نظر کارایی و ویژگیهای ظاهری دارای دو نوع هستند:
-
کش ارتودنسی اورینگ:
این نوع کش ارتودنسی با هدف تسریع نامرتبی دندانها استفاده میشود و دور هر براکت قرار گرفته و همچنین به ثابت نگه داشتن سیمها در شیار براکت کمک میکند.
-
کش ارتودنسی رابربند:
این نوع کشها اغلب با هدف بهبود مشکلاتی فکی و به نوعی روی هم قرار گرفتن دندانهای دو فک بالایی و پایینی استفاده میشود که به دو براکت از فک بالا و پایینی متصل میشود. داشتن طول بلند و قطر بزرگتر از کش ارتودنسی اورینگ، از ویژگیهای کش ارتودنسی رابربند است.
چگونه از کش ارتودنسی نگهداری کنیم؟
همانطور که میدانید، استفاده از کش ارتودنسی به عنوان مرحله آخرِ فرایند ارتودنسی است اما مرحله بعد از کش ارتودنسی آشنایی با نحوه نگهداری صحیح آنها است.
کشهای ارتودنسی دارای خاصیت ارتجاعی هستند که پس از مدت کوتاهی این خاصیت از بین میرود در همین جهت طبق نظر متخصصان ارتودنسی، تعویض ۳ تا ۴ بارهی کش ارتودنسی در هر شبانهروز ضروری خواهد بود.
لازم است حداکثر بعد از ۱۲ ساعت حتما اقدام به تعویض کش ارتودنسی نمایید تا عملکرد مفید این نوع کشها حفظ بشود. همچنین استفاده از این نوع کشها حتی در زمان غذا خوردن و ورزش کردن الزامی خواهد بود اما میتوانید در هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن آنها را خارج کنید.
مدت زمان استفاده از کش ارتودنسی چقدر است؟
متخصص ارتودنسی با در نظر گیری شرایط بیمار و شدت نامرتبی دندانها، بهکارگیری کش ارتودنسی را برای فرد تجویز خواهد کرد. به هیچ وجه فرد نمیتواند بدون اجازه دندانپزشک، مدت زمان استفاده از کش ارتودنسی را خودش تغییر دهد. به صورت کلی، میتوان گفت، با توجه به عوامل مختلفی، مدت زمان استفاده از کش ارتودنسی از طرف متخصص ارتودنسی تعیین میشود.
مزایا و معایب استفاده از کش ارتودنسی چیست؟
کش بین دندان در ارتودنسی یا همان کش ارتودنسی به عنوان یک ابزار و قطعهی دندانپزشکی در فرآیند ارتودنسی دندان میتواند دارای مزایا و حتی معایب هر چند انگشت شمار باشد.
مزایا کش ارتودنسی
- تسریع روند درمان ارتودنسی
- نقش بالا در نتایج مثبتتر در فرآیند درمان
- اصلاح مشکلات بایت
- تاثیر ویژه در قرار گرفتن دندانها در جای اصلی خود
- کمککننده در اصلاح ناهنجاریهای فکی
- قیمت بسیار معقول
- قابلیت تعویض باسهولت
- ثابت کردن دندانهای فک بالا و فک پایین روی هم
معایب کش ارتودنسی
- استفاده طولانی و مداوم به صورت ۲۴ ساعته
- احساس ناراحتی و درد بسیار کم
در فرآیند ارتودنسی نیاز به ابزار و تجهیزات مختلفی است که از جمله این تجهیزات، کش ارتودنسی است. کش ارتودنسی به عنوان کشهایی با خاصیت ارتجاعی بالایی هستند که در فرآیند برخی از روشهای ارتودنسی ثابت استفاده میشوند و به تسریع درمان ناهنجاریهای فکی و نامرتبی دندانها کمک میکنند. در این مقاله سعی شد به طور مفصل به چیستی کش ارتودنسی، انواع، کارایی و عملکرد، مزایا و معایب، نحوه نگهداری و مدت زمان استفاده از آن پرداخته شود. امیدواریم با خواندن این راهنما به سوالات پیش آمده در رابطه با کش ارتودنسی دست پیدا کرده باشید.