عوارض ارتودنسی دندان چیست؟

عوارض ارتودنسی
تأیید شده توسط تیم دندانپزشکی میخک
این مطلب توسط تیم دندانپزشکی میخک تایید شده است.
برای مشاوره آنلاین سایر خدمات دندانپزشکی کافی است کلیک کنید!
مشاوره دندانپزشکی رایگان

فهرست مطالب

هر روش زیبایی یا درمانی ممکن است با عوارضی همراه باشد، اما با مراقبت‌های مناسب می‌توان مانع بروز آن‌ها شد یا در صورت وقوع، آن‌ها را کنترل و درمان کرد. عوارض ارتودنسی هم کم نیستند که به‌طور حتم، عدم رعایت بهداشت و بی‌توجهی به مراقبت‌های خاص باعث بروز آن‌ها می‌شود. معمولا پزشک متخصص قبل از شروع فرایند ارتودنسی، اطلاعات کافی را درباره این روش درمانی به مراجعه‌کننده می‌دهد و از او می‌خواهد تا با رعایت بعضی نکات، احتمال بروز مشکلات را به حداقل برساند. در طول درمان هم از او می‌خواهد که به‌طور مرتب برای چکاپ مراجعه کند تا در صورت مشاهده علائم سریعا درمان لازم را انجام دهد. در این مطلب، به فرایند صاف کردن دندان‌ها می‌پردازیم و نکاتی را برای جلوگیری از عوارض ارتودنسی به شما ارائه خواهیم کرد.

چرا نباید عوارض ارتودنسی را نادیده بگیرید؟

آگاهی از عوارض ارتودنسی به پیشگیری از مشکلات جدی پس از درمان کمک می‌کند و مانع پرداخت هزینه ارتودنسی اضافی برای درمان مشکلات پیش‌آمده خواهد شد. برخی از مشکلات شایع شامل درد، زخم‌های دهانی، پوسیدگی دندان ناشی از تجمع پلاک و تحلیل ریشه هستند؛ بی‌توجهی به این عوارض می‌تواند آسیب‌های طولانی‌مدت را به همراه داشته باشد. بنابراین، برای داشتن درمان موفق، رعایت مراقبت‌های لازم و انجام اقدامات پیشگیرانه لازم و ضروری است.

عوارض شایع ارتودنسی: از درد تا مشکلات لثه‌ها

عوارض ارتودنسی

عوارض ارتودنسی گاهی کاملا ساده و قابل‌حل هستند و در مواقعی نیاز به درمان‌های تخصصی دارند. در  اینجا تعدادی از مشکلاتی را که ممکن است در پروسه درمان ارتودنسی با آن روبه‌رو شوید، به شما معرفی کرده‌ایم تا با شناخت درست آن‌ها بتوانید برای درمان به‌موقع اقدام کنید:

لق شدن دندان‌ها

لق شدن دندان در ارتودنسی از شایع‌ترین مشکلاتی است که تقریبا همه با آن روبه‌رو می‌شوند. جابه‌جایی دندان‌ها باعث می‌شود تا استخوان‌های اطراف هم تحلیل بروند که لق شدن دندان‌ها را به دنبال خواهد داشت.

التهاب لثه

عوارض ارتودنسی را روی لثه‌ها هم می‌بینیم. گاهی براکت‌های نصب‌شده روی دندان‌ها به مرور باعث رشد باکتری و میکروب‌ها می‌شوند و درنتیجه، التهابات لثه را به دنبال دارند. همچنین، برخی افراد نیز با تورم و خونریزی لثه هم روبه‌رو می‌شوند که البته با رعایت بهداشت، بعد از مدتی برطرف خواهد شد.

برای ارتودنسی دندان‌هایتان نیاز به راهنمایی دارید؟ شما می‌‌توانید پاسخ همه سئوالات خود را از طریق ارتباط مستقیم با متخصص ارتودنسی دریافت کنید!
مشاوره دندانپزشکی آنلاین
از بین رفتن بافت لثه

مشکل دیگر در ارتباط با لثه، از بین رفتن سلامت بافت‌ نگهدارنده اطراف دندان‌هاست که باعث می‌شود ریشه دندان در معرض خطر قرار گیرد. پزشک برای برطرف کردن این مشکل باید درمان اختصاصی را شروع کند.

عفونت لثه

عفونت لثه هم از دیگر مشکلاتی است که ارتودنسی ایجاد می‌کند. به این‌ترتیب، سرعت حرکت دندان‌ها کمتر می‌شود و پروسه ارتودنسی طولانی‌تر خواهد شد. رعایت بعضی نکات بهداشتی به بهبود عفونت لثه کمک خواهد کرد.

پوسیدگی دندان‌ها

مشکل بعدی که افراد زیادی هم با آن روبه‌رو می‌شوند، پوسیدگی دندان‌هاست. معمولا براکت‌ها فضای خیلی زیادی برای مسواک زدن ایجاد نمی‌کنند و در اغلب مواقع مواد غذایی دور آن‌ها جمع خواهند شد. به این‌ترتیب، با اجتماع باکتری‌ها در نواحی مورد نظر، این قسمت‌ها به مرور پوسیده می‌شوند.

واکنش‌های آلرژیک

در برخی افراد واکنش‌های آلرژیک بدن را می‌بینیم که به دلیل حساسیت نسبت به سیم‌های فلزی و براکت‌هایی که روی دندان‌ها قرار داده شده‌اند، به‌وجود می‌آیند. پزشک میزان حساسیت فرد نسبت به این متریال را قبل از شروع ارتودنسی از بیمار می‌پرسد تا بتوند از بروز مشکل پیشگیری کند.

کوتاه شدن ریشه

بر اساس مقالات ( risks of orthodontic )  منتشر شده، در برخی از بیماران، طول ریشه دندان در پروسه درمان کوتاه‌تر می‌شود. البته، اینکه پیش‌بینی کنیم این اتفاق برای همه می‌افتد یا خیر، تقریبا غیرممکن است؛ اما در هر صورت توجه به این موضوع از بروز مشکلات شدیدتر جلوگیری خواهد کرد. کوتاه شدن ریشه ممکن است طول عمر دندان را کمتر کند.

تغییرات پالپ دندان

در قسمت داخلی هر دندان بخشی قرار گرفته است که پالپ نامیده می‌شود. زمانی که فردی ارتودنسی انجام می‌دهد، حساسیت پالپ بیشتر می‌شود و کاهش جریان خون در این منطقه اتفاق می‌افتد. این تغییرات دردهای ناگهانی و شدیدی را به دنبال خواهند داشت.

درد و ناراحتی ناشی از ارتودنسی: چطور با آن‌ها کنار بیاییم؟

از دیگر عوارض ارتودنسی بزرگسالان و کودکان، دردی است که پس از نصب بریس‌ها حس می‌شود. این درد طبیعی است و نمی‌توان آن را عارضه‌ای جدی و غیرقابل‌حل دانست. درواقع، فشاری که سیم ارتودنسی روی دندان‌ها وارد می‌کند و تغییر موقعیت مکانی‌ آن‌ها باعث این مشکل می‌شود که با کمی تحمل  و گاهی مصرف داروهای ضددرد کمتر خواهد شد. افرادی که حس می‌کنند درد ناشی از ارتودنسی بیش از حد است و با گذشت زمان ساکت نمی‌شود، می‌توانند دوباره به پزشک مراجعه کنند تا او روش درمانی مناسبی را برای رفع درد در نظر بگیرد.

چطور از عوارض ارتودنسی جلوگیری کنیم؟ نکات کلیدی برای بیماران

برای جلوگیری از عوارض ارتودنسی، انتخاب متخصص ارتودنسی ماهر و باتجربه بسیار مهم است. پس از شروع درمان هم رعایت بهداشت و مراقبت‌هایی مثل مسواک زدن منظم و استفاده از نخ دندان ضروری است تا از تجمع پلاک‌ها جلوگیری شود. همچنین، مراجعه به متخصص مربوطه و بررسی روند درمان نیز برای تشخیص هرگونه تغییرات در پالپ یا تحلیل ریشه توصیه می‌شود. درنهایت، باید حتما از مسواک‌های مخصوص و شوینده‌های دهان مناسب برای تمیز و استریل کردن دهان و دندان‌های خود استفاده کنید.

 آیا واقعا باید نگران عوارض ارتودنسی باشیم؟

نگرانی از عوارض ارتودنسی بزرگسالان و کودکان بستگی به شرایط فردی دارد. در اغلب مواقع، توجه به نکات ساده مثل رعایت بهداشت می‌تواند از بروز این آسیب‌ها جلوگیری کند و نباید بابت آن نگران باشید. به‌علاوه، حتی اگر مشکلی هم ایجاد شود، پزشک با انجام بعضی فرایندهای خاص می‌تواند آن را برطرف کند و سلامت دندان‌هایتان را به شما برگرداند.

این نکته را هم اضافه کنیم که عوارض ارتودنسی در همه افراد شایع نیستند و اگر دندان‌هایتان نیاز به ارتودنسی دارند، حتما این کار را بدون ترس از عوارض احتمالی انجام دهید. در حال حاضر مجموعه‌هایی مثل میخک امکان ارتودنسی اقساطی را هم فراهم کرده‌اند و از بابت قیمت هم خیالتان راحت خواهد بود.

نتیجه‌گیری: آیا عوارض ارتودنسی به اندازه مزایای آن مهم هستند؟

عوارض ارتودنسی بزرگسالان و کودکان را در این مطلب بررسی کردیم و دیدیم که همه آن‌ها در صورت انتخاب متخصص ارتودنسی ماهر و رعایت مراقبت‌های دقیق، قابل پیشگیری و کنترل هستند. اگر بخواهیم نکاتی را در مقابل عوارض ارتودنسی قرار دهیم، می‌توانیم به بهبود ظاهر دندان‌ها، کاهش مشکلات فک و بهبود عملکرد جویدن اشاره کنیم که به‌طور قابل‌توجهی کیفیت زندگی را بالاتر می‌برند. درنتیجه، پیشنهاد می‌کنیم که در صورت نیاز دندان‌هایتان به این روش درمانی، آن را پشت گوش نیندازید. در میخک می‌توانید تعرفه دندانپزشکی و هزینه‌های درمان ارتودنسی را ببینید و از مشاوره آنلاین نیز قبل از مراجعه بهره‌مند شوید.

میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد رای: 1

اولین نفری باشید که به این مقاله رای میدهید.

سوالات متداول

از عوارض ارتودنسی در سن بالا می‌توان به عدم موفقیت آمیز بودن ارتودنسی، آسیب به مینای دندان و آسیب به ریشه دندان اشاره کرد.

خیر. بسیاری از موارد عوارض ارتودنسی نادر است و موارد اندکی که رایج است با مراقبت و مراجعه به متخصص ارتودنسی ماهر قابل پیشگیری است.

مزایای ارتودنسی دندان
  • داشتن طرح لبخند زیبا
  • اصلاح فک
  • اصلاح بلع و جویدن
  • اصلاح اختلال گفتاری
  • کاهش پوسیدگی
عوارض ارتودنسی دندان
  • داشتم درد کم در روز‌های اول
  • ایجاد زخم در باف لثه و دهان به علت وجود براکت‌ها
  • کم شدن مینای دندان
  • شکل‌گیری عفونت در لثه برای افرادی که بهداشت دهان و دندان را رعایت نمی‌کنند.
  • کوتاه شدن ریشه دندان که در موارد نادر رخ می‌دهد
  • افزایش مشکلات دندان و دهان
  • به‌وجود امدن لکه بر روی دندان‌ها که ممولا موقتی است.

میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد رای: 1

اولین نفری باشید که به این مقاله رای میدهید.

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها