آفت دهان بسیار دردناک است و میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود. از دلایل اصلی بروز این دانههای سفیدرنگ میتوانیم کاهش سیستم ایمنی بدن، کمبود ویتامینها و همچنین در مواقعی آسیب به بافتهای داخل دهان را نام ببریم. ایجاد آفت دهان به سن یا جنسیت خاصی محدود نیست و هر فردی ممکن است در طول زندگی خود با آن مواجه شود؛ بنابراین، داشتن اطلاعات کافی درباره آن اهمیت زیادی دارد. در این مطلب قصد داریم بهطور کامل به بررسی آفت دهان بپردازیم و علائم و دلایل آن را به شکل تخصصیتر مورد بررسی قرار دهیم.
علائم رایج آفت دهان چیست؟
زمانی که آفت دهان ایجاد میشود، فرد سوزش و خارش زیادی را حس میکند. در مواقعی این درد به قدری زیاد است که حتی در بلع و خوردن غذا و مایعات هم اثر میگذارد. شکل ظاهری همه آفتها بهصورت پوششی سفید با حاشیه زرد یا سفید است؛ اما گاهی اندازه آنها با توجه به دلایل ایجاد، متفاوت خواهد بود. در روزهای ابتدایی ایجاد آفت، حالت ملتهب آن کاملا قابل مشاهده است؛ اما با گذشت زمان، رنگ آنها به خاکستری تغییر مییابد و درنهایت بهطور کامل ناپدید میشوند.
علت آفت دهان
برای اینکه بتوانید درک بهتری از دلایل ایجاد این مشکل داشته باشید، آنها را بهصورت جداگانه بررسی کردهایم:
بر اساس اطلاعات به دست آمده؛ علت آفت دهان متفاوت است و شامل مواردی مانند استرس، مصرف غذاهای اسیدی و آسیبهای جزئی داخل دهان خواهد بود. درمان این مشکل هم با استفاده از ژلها، پمادها و محلولهای مخصوص شستوشو انجام میگیرد. Canker Sores
عوامل محیطی و رفتاری در بروز آفت دهان
یک گروه از عواملی که باعث بروز آفت دهان میشوند، شامل اثرات محیطی و رفتاری هستند که ممکن است فرد با آنها روبهرو باشد. در اینجا به بررسی این موارد خواهیم پرداخت:
- یکی از دلایل اصلی ایجاد آفت دهان، آسیب به بافت داخلی دهان است. برای مثال، احتمال دارد که شما لب یا بخش داخلی گونه خود را گاز بگیرید که در این صورت، آفت دهانی ایجاد میشود.
- در افرادی هم که دارای ارتودنسی هستند، به دلیل وجود براکتهای تیز، آفت دهانی زیادی دیده میشود.
- اگر دندان شکستهای در دهان خود دارید، احتمالا بیشتر از سایر افراد دچار آفت دهان خواهید شد.
- تغذیه نامناسب هم یکی دیگر از دلایل ایجاد آفت دهان است. برای مثال، خوراکیهای اسیدی، ترش یا خیلی داغ را میتوانیم در بین مواد خوراکی نامناسبی قرار دهیم که باعث بروز آفت دهان میشوند. حتی گاهی ممکن است شما به ماده غذایی خاصی حساسیت داشته باشید و به دلیل واکنشهای آلرژیک در دهان با آفت دهان روبهرو شوید.
- استرس هم یکی دیگر از عواملی است که باعث بروز آفت دهان میشود. افرادی که در شرایط پراسترس هستند، بیشتر از سایرین با آفت دهان مواجه میشوند.
- مصرف برخی از داروها نیز ممکن است باعث بروز آفت دهان شود. برای مثال، کسانی که برای قلب خود نیکوراندیل میخورند یا کسانی که داروهای ضدالتهابی یا مواد مخدر مصرف میکنند، بیشتر در معرض آفت دهانی هستند.
بیماریها و اختلالات مرتبط با آفت دهان
یک سری از بیماریها و اختلالات داخلی بدن هم هستند که ممکن است باعث بروز آفت دهان شوند. در این بخش این نکات را هم بررسی کردهایم:
- در برخی از خانمها تغییرات هورمونی که در دوران قاعدگی، بارداری و یائسگی اتفاق میافتند، منجر به ایجاد آفتهای دهانی خواهند شد.
- یک سری از مشکلات و بیماریهای دستگاه گوارش مثل التهابات مربوط به روده، مشکلاتی مثل کرون و کولیت و مواردی از این قبیل را هم میتوانیم در بین دلایل ابتلا به آفت دهان قرار دهیم.
- کسانی هم که ضعف سیستم بدنی دارند، در دسته افرادی قرار میگیرند که زیاد به آفت دهانی مبتلا میشوند. برای مثال، در افراد مبتلا به HIV این عارضه بیشتر دیده میشود.
- کمبود ویتامینهای خاص در بدن هم ممکن است منجر به بروز آفت دهانی شود. بهطور مثال، اسید فولیک، ویتامین B12 و آهن، در دسته موادی هستند که کمبود آنها این مشکل را ایجاد خواهد کرد.
- بیمای سلیاک هم یکی دیگر از مشکلاتی است که باعث بروز آفت دهان میشود. این بیماری گوارشی به دلیل حساسیت به گلوتن در بدن بهوجود میآید.
- یک سری از بیماریها (مثل بهجت که بسیار نادر است) هم وجود دارند که باعث بروز التهاب در سراسر بدن خواهند شد. افراد مبتلا به این بیماریها اصولا با آفتهای دهانی مکرر روبهرو میشوند.
انواع آفت دهان: تفاوتها و ویژگیهای آنها
آفت دهان در همه افراد به یک شکل بروز نمیکند. اندازه این زوائد دردناک متفاوت است و روند بهبودی، میزان درد و دلایل ایجاد آنها با یکدیگر فرق میکند. در اینجا میخواهیم به سه گروه اصلی آفتهای دهانی آشنا شویم:
- آفت جزئی که اندازه این مدل از آفت دهانی، کمتر از 5 میلیتر است و بهصورت تکی یا خوشهای ایجاد میشود. این گروه درد زیادی ندارند و در اکثر مواقع طی 1 تا 2 هفته کاملا خوب میشوند.
- یک سری دیگر از آفتهای دهانی نسبت به قبلیها بزرگتر هستند و بهصورت منفرد یا دستهجمعی در بافت داخلی دهان و لثهها ظاهر میشوند. درد این گروه از آفتهای دهانی بیشتر است و بازه زمانی برای بهبودی آنها از 2 هفته تا چند ماه خواهد بود.
- یک سری از آفتهای دهانی غیرمعمول هم هستند که از 10 تا 100 زخم ریز تشکیل میشوند. این مدل آفتها شبیه به تبخال هستند و شکل نامنظمی دارند.
تفاوت آفت دهان در مقابل زخمهای دیگر دهانی
بافتهای داخلی دهان ممکن است به دلایل مختلف زخم شوند. شناخت این زوائد به روند درمان و بهطور کلی مراقبتهای لازم از آنها کمک خواهد کرد. درباره انواع آفت دهان که صحبت کردیم و دلایل ایجاد آنها را گفتیم. اما یک سری از مشکلات مثل تبخال دهان را باید جدی گرفت؛ زیرا توسط ویروس هرپس سیمپلکس نوع 1 ایجاد میشود و واگیردار است. این زخمها تاولهای دردناک در اطراف دهان و لبها هستند.
علاوه بر این، زخمهای دهانی ناشی از آسیبهای فیزیکی مانند گاز گرفتن زبان یا دندانهای شکسته نیز وجود دارند که در مقایسه با آفتها و تبخالها، معمولا با التهاب کمتری همراه هستند و به سرعت بهبود مییابند. شما در صورت مشاهده هرگونه زخم غیرطبیعی در دهان خود، با بهرهمند شدن از دندان پزشکی قسطی میخک میتوانید روند درمان را بدون نگرانی از هزینهها آغاز کنید.
آیا آفت دهان میتواند نشانهای از مشکل جدیتر باشد؟
در حالت عادی، بروز آفت دهان خطرناک نیست و مشکل جدی بهحساب نمیآید؛ اما درصورتیکه بهبود آن بیش از 2 هفته طول کشید، بهتر است که به دندانپزشک مراجعه کنید و از او بخواهید تا درمانهای لازم را در نظر بگیرد. بهعلاوه، گاهی ممکن است این زخمهای کوچک عفونی شوند و تب و مشکلات جدیتر را به دنبال داشته باشند که در این مواقع، مراجعه به پزشک لازم و ضروری است. شما برای برطرف شدن نگرانی خود میتوانید از مشاوره دندانپزشکی انلاین میخک کمک بگیرید و پس از بیان شرایط و علت آفت دهان خود، روند درمانی پیشنهادشده را پیش بگیرید. هزینه دندانپزشکی در این مجموعه بسیار مناسب است و امکان پرداخت بهصورت اقساط هم برای شما وجود دارد.