یکی از روشهای درمانی دندانپزشکی، جراحی ریشه دندان است که هم برای کودکان و هم بزرگسالان انجام میشود. جراحی ریشه دندان یا اپیکوکتومی بهعنوان جراحی انتهای ریشه نیز شناخته میشود. اگر دندانپزشک جراحی ریشه دندان را به شمایی که حتی درمان ریشه را انجام دادهاید، توصیه کرده است؛ احتمالا بهدلیل عفونت و التهاب باقی مانده در نزدیکی نوک ریشههای دندان است که باعث عفونی شدن استخوان فک شما نیز میشود. اگر میخواهید بیشتر با این نوع جراحی، دلیل انجام و جزئیات آن آشنا شوید، در ادامه مقاله همراه ما باشید.
جراحی ریشه دندان چیست؟
جراحی ریشه دندان (Apicoectomy) یک درمان استاندارد در دندانپزشکی است که معمولا زمانی انجام میشود که دندان تحت تاثیر درمان ریشه یا اندو قرار گرفته است؛ اما همان عصب کشی انجام شده برای حفظ دندان و جلوگیری از عوارض آن کافی نیست.
در مواردی که نگرانی در مورد نوک ریشه دندان وجود داشته باشد، حتما باید از این روش جراحی کمک گرفت. این عمل جراحی در نهایت به برداشتن کل دندان جراحی شده شما میانجامد و شما باید از ایمپلنت یا دندان مصنوعی برای جایگزین کردن با دندان کشیده شده استفاده کرد.
جراحی ریشه دندان معمولا آخرین راه حل برای دندانپزشکان جهت نجات دندانهای مجاور است که باید بادقت بسیار زیاد و انجام معاینات کامل انجام شود.
آیا جراحی ریشه دندان درد دارد؟
جراحی ریشه دندان شکسته یا عفونی شده تهاجمیتر از درمان اندو یا همان عصب کشی است. از این رو مدت زمان بهبودی و دوره نقاهت آن نیز بیشتر است. با این حال شما در حین انجام این عمل جراحی، بی حسی موضعی دریافت میکنید تا احساس درد و ناراحتی در طول پروسه درمان نداشته باشید.
جراحی در ریشه دندان چگونه انجام میشود؟
قبل از انجام هر اقدامی برای اینکه دندانپزشک از راحتی و آرامش شما مطمئن شود، یک بیحسی موضعی در ناحیه اطراف دندان آسیب دیده تزریق میکند.
- در طول جراحی، دندانپزشک بخشی از لثه را برش میزند تا بتواند با کنار زدن بافت لثه، به ریشه برسد.
- معمولا فقط چند میلیمتر از ریشه دندان عفونی شده برداشته میشود.
- پس از برداشتن نوک ریشه، کانال ریشه داخل دندان تمیز میشود و با یک ماده پرکننده مهر و موم خواهد شد تا احتمال عفونتهای بعدی به حداقل برسد.
ممکن است برای اطمینان از انجام دقیق این پروسه، دندانپزشک از شما درخواست کند که مجددا تصویربرداری انجام دهید تا مطمئن شود که هیچ فضایی برای بروز مجدد عفونت وجود ندارد.
- سپس ناحیه برش زده بخیه زده میشود تا بتواند به خوبی بهبود پیدا کند و در جای خود رشد نماید.
جراحی ریشه دندان چقدر طول میکشد؟
پروسه انجام جراحی ریشه دندان حدود 30 الی 90 دقیقه طول میکشد. با این حال محل قرارگیری دندان و پیچیدگی ساختار ریشه میتواند بر زمان لازم برای تکمیل جراحی تاثیرگذار باشد.
آیا جراحی ریشه دندان عوارض دارد؟
معمولا اگر جراحی ریشه دندان را نزد پزشکان با تجربه انجام دهید، نیازی به نگرانی از بابت عوارض نیست. با این حال ممکن است عفونت و یا آسیب بیشتری را در اثر انجام این جراحی در موارد بسیار نادر تجربه کنید. با این حال این عوارض بسیار بعید هستند و اگر بهدرستی به نکات مراقبتی قبل و بعد از جراحی توجه داشته باشید، احتمال وقوع آنها نزدیک صفر درصد است.
چگونه برای جراحی ریشه دندان آماده شویم؟
جراحی ریشه دندان شکسته یا سالم، یک جراحی بسیار ساده و سرپایی است. نیازی به در نظر گرفتن نکات خاص و یا مصرف داروهای ویژه قبل از جراحی نیست. ممکن است دندانپزشک برای اطلاع از محل دقیق ریشه عفونی و شکسته از شما درخواست کند که یک عکس دقیق از دندان خودتان بگیرید.
نکته مهم دیگر این است که باید در جلسات مشاوره با دندانپزشک در مورد بیماریهای خاص زمینهای و مشکلات دیگری که دارید، صحبت کنید.
مراقبت بعد از جراحی ریشه دندان عفونی شامل چه مواردی است؟
بعد از جراحی ریشه دندان ممکن است در حین بهبود ناحیه، کمی ناراحتی و تورم خفیف ایجاد شود که این اتفاق برای هر جراحی طبیعی است و با کمک شما و داروهای مصرف شده، مدیریت خواهد شد. باید از داروهای تجویز شده به صورت منظم استفاده کنید تا درد و ناراحتیهای به وجود آمده بهبود پیدا کنند.
سخن آخر
جراحی ریشه دندان یکی از روشهای درمان ریشه دندان با بازدهی بسیار بالا است که میتواند برای خارج کردن بافت عفونی و آسیب دیده انجام شود. این روش جراحی نقش بسیار مهمی را در کاهش آسیب به بافتهای مجاور دندان خواهد داشت. با مراقبت صحیح پس از انجام این جراحی، از بروز عفونت جلوگیری خواهید کرد و میتوانید در عرض چند روز به زندگی عادی و روزمره خود بازگردید.
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای: 0
اولین نفری باشید که به این مقاله رای میدهید.