چگونه عفونت لثه دندان را درمان کنیم؟

عفونت لثه در ادامه عدم رعایت بهداشت دهان حاصل می‌شود.
تأیید شده توسط تیم دندانپزشکی میخک
این مطلب توسط تیم دندانپزشکی میخک تایید شده است.
برای مشاوره آنلاین سایر خدمات دندانپزشکی کافی است کلیک کنید!
مشاوره دندانپزشکی رایگان

فهرست مطالب

عفونت لثه نوعی بیماری التهابی به‌حساب می‌آید که دلیل اصلی آن، تجمع پلاک‌ها و باکتری‌ها در دهان است که به مرور، آسیب‌های جدی را به دندان وارد می‌کنند. عفونت دندان باعث تورم، قرمزی و خونریزی در لثه‌ها می‌شود و اگر درمان آن به‌موقع انجام نگیرد، مشکلات جدی‌تری را در پی خواهد داشت. در این مطلب می‌خواهیم به این موضوع بپردازیم و ببینیم برای عفونت لثه چی بخوریم یا چه درمان‌هایی را برای برطرف شدن آن به کار ببریم.

عفونت لثه چیست؟ چرا باید مراقب سلامت لثه‌ خود باشیم؟

لثه‌ها پایه‌ و نگهدارنده دندان‌ها هستند و در صورت آسیب، نه ‌تنها خود دندان‌ها، بلکه ساختار کلی دهان را تحت تاثیر قرار می‌دهند. عفونت لثه یکی از مشکلاتی است که برخی افراد با آن روبه‌رو می‌شوند. این مشکل در شیار بین دندان و لثه شکل می‌گیرد و التهاب، درد و آسیب به بافت لثه را به دنبال دارد. اگر این عفونت به‌موقع درمان نشود، ممکن است به بیماری‌های پیشرفته دندانی بینجامد و حتی با انتشار باکتری‌ها، سلامت سایر بخش‌های بدن را هم تهدید کند.

تحقیقات نشان می‌دهند که عفونت‌های لثه می‌توانند با عارضه‌هایی مانند دیابت، بیماری‌های قلبی و مشکلات سیستم ایمنی مرتبط باشند. بنابراین، مراقبت از لثه‌ها و توجه به علائم اولیه عفونت، علاوه بر اینکه برای سلامت دهان لازم است، برای سلامت عمومی بدن نیز اهمیت زیادی دارد. درواقع، پیشگیری و درمان زودهنگام را می‌توانیم کلید حفظ سلامت لثه‌ها بدانیم.

عفونت لثه ممکن است ناضی از بعضی از بیماری ها باشد.

علائم عفونت لثه: چگونه بفهمیم لثه‌ها عفونت کرده‌اند؟

بر اساس یکی از مقالاتی که در سایت Medical News Today منتشر شده است، علائم عفونت لثه دندان شامل درد هنگام جویدن، خونریزی پس از مسواک زدن، بوی بد مداوم دهان، حساسیت دندان‌ها، لق شدن دندان‌ها، تحلیل رفتن لثه و ترشح چرک در دهان هستند. همچنین، ممکن است که تغییراتی در نحوه گاز گرفتن یا جای‌گیری دندان مصنوعی مشاهده شود.

برای عفونت لثه خود نیاز به راهنمایی دارید؟ شما می‌توانید از طریق ارتباط مستقیم با دندانپزشکان میخک پاسخ همه سئوالات خود را دریافت کنید!
مشاوره دندانپزشکی آنلاین

دلایل ایجاد عفونت لثه: چرا لثه‌ها دچار عفونت می‌شوند؟

عفونت لثه به دلایل مختلفی ایجاد می‌شود و اولین عامل آن هم عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است. کسی که مسواک نمی‌زند و از نخ دندان یا دهانشویه‌ها استفاده نمی‌کند، قطعا با احتمال بالاتری به عفونت دهان و التهاب لثه دچار خواهد شد.

یکی دیگر از دلایل مهم عفونت لثه، دیابت است که باعث کاهش سطح ایمنی بدن و رشد باکتری‌ها می‌شود. کسانی که با این مشکل روبه‌رو هستند، باید نسبت به بقیه افراد، بیشتر به سلامت دهان و دندان خود توجه کنند. به جز این، تغییرات هورمونی در زنان (به‌ویژه در دوران بارداری) هم از عواملی است که باعث التهاب لثه می‌شود.

از جمله دلایل دیگری که ممکن است عفونت لثه را به دنبال داشته باشد، می‌توانیم به استرس و اضطراب اشاره کنیم. این مشکلات روی سیستم عصبی بدن تاثیر مستقیم دارند و به این ترتیب، احتمال بروز مشکلات مربوط به عفونت و التهاب لثه را افزایش می‌دهند. درنهایت هم کارهایی مثل کشیدن سیگار، مصرف داروهای خشک‌کننده دهان مانند آنتی‌هیستامین‌ها و داروهای ضدافسردگی که ترشح بزاق را کاهش می‌دهند، در دسته عوامل تاثیرگذار روی عفونت لثه قرار می‌گیرند.

انواع عفونت لثه: از ژنژیویت تا پریودنتیت

عفونت لثه دندان به دو شکل مختلف ظاهر می‌شود که هرکدام از آن‌ها یک سری ویژگی‌های خاص خود را دارند. در اینجا با انواع این مشکلات مربوط دهان و دندان بیشتر آشنا خواهیم شد:

عفونت ژنژیویت لثه

ژنژیویت Gingivitis نوعی عفونت لثه است که با التهاب و خونریزی همراه می‌شود و عامل اصلی ایجاد آن، تجمع پلاک‌های دندانی است. درواقع، اگر پلاک‌های دندانی به‌طور منظم تمیز نشوند، درنهایت این نوع عفونت و التهاب لثه را به دنبال خواهند داشت.

عفونت ژنژیویت لثه یکی از انواع عفونت لثه است.

عفونت پریودنتیت لثه

نوع دیگری از عفونت دندان و لثه، پریودنتیت Periodontitis است که نسبت به ژنژیویت، گسترش بیشتری دارد. این مدل عفونت لثه به بافت‌های زیری گسترش پیدا می‌کند و با تخریب استخوان‌های اطراف دندان باعث می‌شود که دندان‌ها از لثه جدا شوند و تغییراتی در قوس دندان به‌وجود آید.

برای استفاده از طرح دندانپزشکی اقساطی میخک کلیک کنید!
دندانپزشکی اقساطی

چطور عفونت لثه را تشخیص دهیم؟

دندانپزشک برای تشخیص عفونت لثه دندان، ابتدا اطلاعات لازم را از شرح حال بیمار به‌دست می‌آورد و معاینه کامل دهان و لثه‌ها را انجام می‌دهد. درصورتی‌که با علائمی مثل التهاب، خونریزی، تورم یا وجود آبسه اطراف دندان‌ها روبه‌رو شود، تشخیص می‌دهد که این بخش از دهان دچار عفونت شده است.

به‌علاوه، اگر نیاز باشد، از پروب پریودنتال (ابزار مخصوص دندانپزشکی) برای اندازه‌گیری عمق شیارهای لثه استفاده می‌کند تا بتواند میزان آسیب واردشده به استخوان فک یا گسترش عفونت را تشخیص دهد. عکس رادیولوژی یا پانورامیک نیز در برخی موارد تجویز می‌شود. این روش‌ها به تشخیص دقیق نوع و شدت بیماری کمک می‌کنند و برای انتخاب روش‌های درمانی مناسب، بسیار کارآمد هستند.

درمان‌ عفونت لثه: از پاکسازی تا جراحی لثه

بعد از بررسی‌های دندانپزشک، روش مناسب برای درمان عفونت لثه انتخاب می‌شود. با توجه به میزان و شدت آسیب واردشده، پزشک روش درمانی مناسبی را برای فرد در نظر می‌گیرد و به از بین رفتن این عفونت کمک می‌کند. در اینجا به چندین روش برای برطرف کردن عفونت لثه اشاره خواهیم کرد:

  • اولین کاری که برای رفع عفونت دندان باید انجام شود، جرم‌گیری سطح آن‌هاست. با این کار هرگونه پلاک و جرم‌های دندانی که روی آن‌ها تشکیل شده است، از بین می‌رود. این روش درمانی وقتی اثرگذار است که بیماری در مراحل اولیه باشد.
  • تجویز چرک خشک کن قوی برای عفونت لثه هم از دیگر روش‌های درمانی است که در صورت نیاز تجویز می‌شود. این درمان برای زمانی است که ریشه عفونی شده و بافت‌های لثه را هم درگیر کرده باشد. در این‌صورت، دندانپزشک باید حتما آنتی‌بیوتیک مناسب را برای فرد در نظر بگیرد تا بتواند این مشکل را به‌طور کامل برطرف کند.
  • مرحله بعدی در پروسه درمانی عفونت لثه‌ها، جراحی لثه است. برای مثال، زمانی که آنتی‌بیوتیک دیگر نتواند اثرات خود را بگذارد و سطح عفونت به قدری باشد که تنها با مصرف دارو درمان نشود، باید جراحی انجام گیرد. جراحی فلپ، پیوند لثه، افزایش طول تاج دندان و پیوند استخوان از زیرمجموعه‌های این روش درمانی هستند که نوع آن، با توجه به وضعیت بیمار انتخاب می‌شود.

 

برای درمان عفونت لثه حتما باید به دندانپزشک مراجعه کرد.

درمان خانگی عفونت لثه: چگونه عفونت لثه را در خانه درمان کنیم؟

تعرفه دندانپزشکی ۱۴۰۴ نسبت به سال‌های گذشته بیشتر شده و ممکن است برخی افراد برای رفع مشکلاتی مثل عفونت لثه که در این مطلب به آن اشاره کردیم، نتوانند به مراکز درمانی مراجعه کنند. البته، اگر این مشکل در روزهای ابتدایی باشد، امکان درمان آن با چند روز درمان خانگی وجود دارد. در اینجا این روش‌ها را به شما معرفی خواهیم کرد:

درمان عفونت لثه با عسل

شاید برایتان عجیب باشد، اما می‌توان عفونت دندان و لثه را به راحتی با استفاده از عسل درمان کرد. برای این کار کافی است که عسل را روی محل التهاب ماساژ دهید یا از ترکیب عسل و سرکه انگور استفاده کنید. این کار را چند بار در روز انجام دهید تا شاهد اثر آن در برطرف کردن عفونت باشید.

درمان خانگی عفونت لثه در بارداری

درمان خانگی عفونت لثه در زمان بارداری را می‌توانید با مشورت پزشک انجام دهید. در این مواقع، استفاده از کمپرس آب گرم بسیار مناسب است. همچنین، مصرف گیاهانی مانند شبدر، سیر و برگ چغندر نیز به کاهش التهاب و درد کمک می‌کند. البته، این روش‌ها باید در کنار درمان اصلی که دندانپزشک به شما می‌دهد، انجام شوند تا به جنین آسیبی نرسد.

درمان عفونت لثه با زردچوبه

زردچوبه برای عفونت لثه هم انتخاب مناسبی خواهد بود. برای این کار کافی است که 4/1 از این پودر پرخاصیت را با کمی آب ترکیب کنید و خمیر ایجادشده را روی لثه قرار دهید. با انجام این کار به تعداد دفعات 2 بار در روز می‌توانید اثر نهایی را به خوبی مشاهده کنید.

نتیجه‌گیری: درمان عفونت لثه برای داشتن لثه‌های سالم و زیبا

همان‌طور که در این مطلب اشاره کردیم، توجه به عفونت لثه و دندان در روزهای ابتدایی می‌تواند از بروز آسیب‌های بیشتر جلوگیری کند. درست است که تشخیص این مشکلات با توجه به نکاتی که گفتیم، به راحتی قابل‌انجام است، اما شما می‌توانید با استفاده از خدمات دندانپزشکی قسطی که میخک برای شما در نظر گرفته است، این کار را به‌صورت اختصاصی و زیر نظر پزشک انجام دهید. به این‌ترتیب، دندانپزشک شما راحت‌تر می‌تواند وجود یا عدم وجود عفونت لثه را تشخیص دهد و راهکار مناسب را برای رفع آن در نظر بگیرد.

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای: 0

اولین نفری باشید که به این مقاله رای میدهید.

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای: 0

اولین نفری باشید که به این مقاله رای میدهید.

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها