♦ این مطلب توسط تیم دندانپزشکی میخک تایید شده است.
ایمپلنت فوری یا ایمپلنت یک روزه نامی آشنا برای افرادی است که برای جبران یک یا چند دندان از دست رفته خود به دندانپزشک مراجعه می کنند. کمتر آدم بزرگسالی است که با مشکل پوسیدگی یکی از دندانهای خود روبهرو نشده باشد. اما هرگاه آسیب به دندان آنقدر شدید میشود که باید دندانی جایگزین آن کرد، پای ایمپلنت و ایمپلنت فوری دندان به میان میآید. با وجود پیشرفتهای بسیار در دانش ایمپلنتهای دندانی، هنوز هم به این نوع روش با دیده شک نگاه میشود. اما واقعیت چیست و آیا ایمپلنت فوری و ایمپلنت یک روزه دندان موفقیتآمیز است؟
مراحل کاشت دندان شامل چند مرحله است. قرار دادن پایه ایمپلنت، وصل کردن اباتمنت و قرار دادن تاج دندان سه مرحله اصلی آن است. در شرایط عادی، کاشت دندان حدود ۳ تا ۶ ماه زمان نیاز دارد. در روش ایمپلنت فوری، فاصله زمانی بین قرار دادن پایه دندان در لثه و جوش خوردن آن، تا قرار دادن تاج دندان حذف میشود. به این ترتیب در ایمپلنت یک روزه، تاج دندان در زمان کوتاهی پس از قرار دادن پایه بر روی آن قرار میگیرد.
در ادامه نگاهی به روش ایمپلنت فوری و مزایا و معایب ایمپلنت یک روزه خواهیم داشت.
ایمپلنت یک روزه برای چه کسانی مناسب است؟
بهتر است از ایمپلنت فوری برای هر دندانی استفاده نشود. دندانهای عقب فک، نیاز به روش ایمپلنت یک روزه ندارند. اما برای دندانهای پیش و نیش، در شرایط اضطراری میتوان از ایمپلنت فوری استفاده کرد. ایمپلنت فوری را میتوان برای افرادی انجام داد که استخوان فک آنها از تراکم کافی برخوردار است.
پیش از کاشت ایمپلنت یک روزه ، استخوانهای فک شما باید مورد معاینه قرار گیرند. در صورت تراکم خوب استخوانی و امکان انجام ایمپلنت یک روزه، فرآیند کاشت ایمپلنت، پروتز و تاج موقت در یک روز انجام میشود. البته پروتز و تاج کارگذاشتهشده در لثه بیمار هم موقتی است و پس از گذشت سه تا پنج ماه، با پروتز و تاج دائم عوض میشود.
از ویژگیهای پروتز موقتی در روش ایمپلنت فوری، کوتاهتر بودن آن نسبت به پروتز دائمی است. همچنین جنس این پروتز در روش ایمپلنت فوری از تیتانیوم یا پرسلان نیست و از پلاستیک ساخته شده و سبک است. این موضوع باعث میشود تا فشار کمتری بر روی ایمپلنت وارد شود.
برای ایمپلنت دندانهایتان نیاز به راهنمایی دارید؟
شما میتوانید از طریق ارتباط مستقیم(چت) با متخصص ایمپلنت پاسخ همه سئوالات خود را دریافت کنید!
زمان مورد نیاز برای ایمپلنت فوری چقدر است؟
در روش ایمپلنت فوری دندان، در جلسه جراحی، دندان خراب کشیده میشود و ایمپلنت دندان و تاج موقت آن در داخل فک کار گذاشته میشود. گاهی نیاز به بهرهگیری از موادی برای تقویت استخوان فک دیده میشود. در شرایط اضطراری میتوان ایمپلنت را در همان روزِ کشیدن دندان، در لثه بیمار قرار داد. گاهی نیز طبق صلاح دید پزشک حدود دو هفته بین کشیدن دندان تا قرار دادن ایمپلنت و تاج دندان فاصله میگذارند.
شرایط ایمپلنت فوری چیست؟
از ایمپلنت فوری میتوان در شرایط خاصی استفاده کرد:
- زمانی که، تراکم استخوان فک بیمار مناسب است. در غیراین صورت نمیتوان از ایمپلنت فوری استفاده کرد.
- بسیاری از پزشکان عقیده دارند بهتر است در ایمپلنت فوری دندان، بین کشیدن دندان و ایمپلنت فاصله نیفتد.
- یکی از شرایط مهم در موفقیت ایمپلنت فوری، جایگاه دندان در فک است. ایمپلنت یک روزه را میتوان برای یک دندان در جلوی فک انجام داد. اما برای دندانهای کرسی بهتر است گروهی عمل شود. بهطور معمول ایمپلنت تکی دندانهای کرسی نتیجه دلخواه به همراه ندارد.
- زمانی که نیاز به ایمپلنت تعدادی از دندانها، یا همه دندانهای فک میشود، ایمپلنت یک روزه میتواند موثر باشد. در چنین شرایطی که تعداد زیادی دندان باید جایگزین شود، در روز جراحی همه بخشهای بیدندان ایمپلنت میشوند و پس از آن ایمپلنتها بهوسیله یک پروتز موقت به هم وصل، یا بهاصطلاح کلاف میشوند. کلاف شدن ایمپلنت دندانی به ثابت شدن ریشهها و جابهجا نشدن آنها کمک میکند. در چنین شرایطی میتوان امیدوار بود تا ایمپلنتها در جای خود ثابت بمانند. پس از سه تا پنج ماه، در صورتی که لثهها شکل نهایی خود را به دست آورده باشند، میتوان پروتز ثابت را جایگزین نوع موقت آن ساخت.
- فک پائین گزینه مناسبتری برای ایمپلنت فوری دندان است.
مزایای ایمپلنت فوری:
از برتریهای ایمپلنت فوری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاشت ایمپلنت فوری مدت زمان بیدندانی را کوتاه میکند.
- بهرهگیری از ایمپلنت فوری، باعث رفع نگرانی و اضطراب افراد بهدلیل نداشتن دندان میشود. در واقع اعتمادبهنفس افراد با کاشت ایمپلنت فوری حفظ میشود.
- از مهمترین برتریهای ایمپلنت یک روزه، حذف یکی از مراحل جراحی و ادغام دو جراحی در یک جلسه است.
- با ایمپلنت فوری دندان، دوره درمانی بیمار کوتاه میشود.
- در ایمپلنت فوری، در فاصله زمانی بین کشیدن دندان و ایمپلنت دندان، بافت دندانی از بین نمیرود.
- زمانی که یکی از دندانهای جلوی فک آسیب دیده، در زیبایی فرد تاثیرگذار است، در چنین شرایطی ایمپلنت یک روزه میتواند موثر باشد.
- کاشت ایمپلنت یک روزه دندان روشی مناسب برای درمان افرادی است که نسبت به درد یا جراحی حساس هستند.
- دوره نقاهت در کاشت ایمپلنت یک روزه دندان، کوتاهتر از روش معمول آن است.
- در ایمپلنت یک روزه، آنتی بیوتیک کمتر مصرف میشود.
- نداشتن دندانهای جلوی فک روی گفتن واژهها تاثیرگذارند. این موضوع برای کسانی که شغل آنها با گفتوگو ارتباط دارد، بسیار مهم است. با روش کاشت ایمپلنت یک روزه آموزگاران، استادان و گویندگان دچار مشکل بیان کلمهها نخواهند شد.
- در روش ایمپلنت یک روزه ، لثه و بافت نرم دهان بیمار برش زده نمیشود. این موضوع باعث میشود تا بیماران درد، تورم و ناراحتی پس از عمل نداشته باشند. در واقع میتوان گفت این روش عوارض کمتری نسبت به روش معمول آن دارد.
معایب ایمپلنت یک روزه:
- بزرگترین ایراد کاشت ایمپلنت فوری این است که این روش نمیتواند برای همه افراد و برای هر دندانی مناسب باشد.
- اشکال دیگر ایمپلنت فوری، نبودن امکان برقراری پیوند بین استخوان و لثه است.
- تحلیل رفتن لثه میتواند اشکال دیگر ایمپلنت یک روزه باشد.
- در کاشت ایمپلنت فوری ممکن است دندان از مسیر اصلی خود خارج شود.
- امکان صدمه دیدن استخوان فک را در این روش درمانی نباید نادیده گرفت.
- پزشکان در کاشت ایمپلنت دندان بر روی محل کاشت تسلط کافی ندارند.
- امکان شکست ایمپلنت در داخل فک وجود دارد.
- قیمت ایمپلنت فوری بیشتر از ایمپلنت با روش معمول آن است.
عوارض ایمپلنت فوری:
از عوارض ایمپلنت فوری میتوان به موارد مختلفی اشاره کرد:
- کاشت موفقیتآمیز یک دندان در گرو ثابت ماندن آن است. پزشکان متخصص فک و دندان ایمپلنت را بهگونهای در داخل لثه کار میگذارند که هیچ حرکتی نداشته باشد. از عوارض ایمپلنت فوری، امکان حرکت ایمپلنت در داخل فک است. چنین اتفاقی نارسایی ایمپلنت دندانی را در پی دارد.
- از دیگر عوارض ایمپلنت فوری میتوان به عفونت لثه اشاره کرد.
- بین دندانهای طبیعی فاصلهای کمتر از دو میلیمتر، و بین دندانهای ایمپلنت باید کمتر از سه میلیمتر فاصله باشد. گاهی اوقات موقعیت نامناسب ایمپلنت، جنس بد پروتز یا کانتور پروتز نامناسب میتواند ایمپلنت یک روزه دندان را با مشکلات مختلفی روبهرو سازد.
- یکی دیگر از عوارض ایمپلنت فوری، خونریزی لثه، آمفیزم، هماتوم و موارد دیگر است.
مراحل ایمپلنت یک روزه:
- مشاوره و ویزیت بیمار.
- رادیوگرافی از فک بیمار برای دستیابی به اطمینان از تراکم کافی بافت استخوان فک.
- کشیدن یا جراحی دندان و خارج کردن ریشه آن.
- یک یا دو هفته زمان برای مراحل بعد.
- در شرایط اضطراری ایجاد حفرهای در فک و در جای خالی دندان، بلافاصله پس از کشیدن دندان.
- قراردادن ایمپلنت در داخل فک و پیچ کردن آن.
- قرار دادن تاج دندان بر روی آن.
- تعویض تاج و پروتز موقت با تاج و پروتز دائم، در فاصله زمانی سه تا پنج ماه پس از ایمپلنت یک روزه دندان.
شبکه تخصصی دندانپزشکی میخک با تعرفه شفاف و همچنین طرح ویژه پرداخت اقساطی شما را از مشاوره تا پایان درمان همراهی میکند. دندانپزشکی میخک با استفاده از متخصصان با تجربه، تمامی خدمات دندانپزشکی عمومی و زیبایی را با بهترین کیفیت ارائه میدهد.
سئوالات متداول:
- چه عواملی در ایمپلنت دندان یک روزه موثر است؟
موفقیت در کاشت یک روزه دندان نیازمند مراقبت بسیار از دندان تا زمان کار گذاشتن تاج و پروتز دائمی بر روی آن است. گزینه دیگر موثر در موفقیت کاشت فوری دندان، سلامت عمومی بدن، داشتن تراکم استخوان کافی، نکشیدن سیگار و دندان قروچه نکردن در خواب است.
- چگونه متوجه بشویم که ایمپلنت دندان یک روزه برای ما مناسب است؟
ایمپلنت فوری یکی از روشهای درمانی سریع برای جایگزین کردن دندان خراب یا شکسته با دندانی جدید است. تنها راه دانستن اینکه روش کاشت ایمپلنت فوری مناسب شما است یا خیر، مراجعه به دندانپزشک و معاینه فک و دندان شما بهوسیله یک پزشک است. پزشک شما تنها در معاینه بالینی و آزمایشهای پس از آن میتواند درصد موفقیت کاشت ایمپلنت فوری را برای شما مشخص کند.